Smaktest av lingonsylt

Icakurirens matredaktion har prov­smakat lingonsylt. Varken bärmängd eller ekostämpel tycks borga för tydlig lingon­smak. Läs hela smaktestet av lingonsylt här.

Naturlig konservering

  • Lingon innehåller flera vitaminer, mineraler och spårämnen.
  • Det naturliga innehållet av bensoesyra, E 210 och E 211, gör lingonkonserver hållbara även utan tillsatta konserverings­medel och med liten sockertillsats.
  • Hela, rena lingon kan till och med konserveras i kokt, kallnat vatten som täcker, i tät burk.

Smaktest av lingonsylt
smaktest av lingonsylt
Lingonsylt behöver inte konserverings­medel, ändå innehåller flera sylter det. Undantaget är sylten från Torfolk Gård. Foto: Erik Hedman

Som alltid smakade Icakurirens smaktestpanel de olika märkena blint, och kommenterade sorternas utseende, doft, smak och konsistens. Betyg från 1 till 5 sattes av var och en. Betygsgenomsnittet redovisas i tabellen. Vi var ense om att gilla sylten från Torfolk Gård bäst.
Lingonsylt säljs i storpackshinkar, glasburk med skruvlock och refill-“korvar” av plast. Plastkorvens syltmängd stämmer inte alltid med samma märkes originalburksrymd.
Förbryllande är att lingonsylt, som egentligen inte behöver tillsättas konserveringsmedel, ändå oftast har en hel radda med E-nummer listade på etiketten. Undantaget är Torfolks sylt. Ekomärkning gäller snarast sockret, bären är ju vildplockade, medan rättvisemärkning förhoppningsvis garanterar bärplockarna viss minimimlön.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top