• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Smaktest av lingonsylt

  Icakurirens matredaktion har prov­smakat lingonsylt. Varken bärmängd eller ekostämpel tycks borga för tydlig lingon­smak. Läs hela smaktestet av lingonsylt här.

  smaktest av lingonsylt
  Lingonsylt behöver inte konserverings­medel, ändå innehåller flera sylter det. Undantaget är sylten från Torfolk Gård. Foto: Erik Hedman

  Som alltid smakade Icakurirens smaktestpanel de olika märkena blint, och kommenterade sorternas utseende, doft, smak och konsistens. Betyg från 1 till 5 sattes av var och en. Betygsgenomsnittet redovisas i tabellen. Vi var ense om att gilla sylten från Torfolk Gård bäst.
  Lingonsylt säljs i storpackshinkar, glasburk med skruvlock och refill-"korvar" av plast. Plastkorvens syltmängd stämmer inte alltid med samma märkes originalburksrymd.
  Förbryllande är att lingonsylt, som egentligen inte behöver tillsättas konserveringsmedel, ändå oftast har en hel radda med E-nummer listade på etiketten. Undantaget är Torfolks sylt. Ekomärkning gäller snarast sockret, bären är ju vildplockade, medan rättvisemärkning förhoppningsvis garanterar bärplockarna viss minimimlön.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!