Matsmart del 1 – Du slänger 224 kilo mat varje år

224 kilo. Så mycket slänger du och din familj varje år, om ni är som folk är mest. I vår nya artikelserie hjälper vi dig att bli matsmart och spara både pengar och miljö. Hur matsmart är du? Tipsa oss och kommentera i artikeln!

Laga lagom – liten lathund

Så här mycket är en portion:

  • Bulgur okokt 0,5 dl
  • Couscous okokt 1 dl
  • Pasta okokt 2 dl
  • Pasta som ensamrätt 3 dl
  • Ris okokt 0,75 dl (60 g)
  • Potatis 200 g
  • Blandad sallad som tillbehör 50 g
  • Rotfrukts- eller grönsaksgratäng 200 g
  • Soppa (grönsaks, rotfrukts) 250-300 g
  • Kött (benfritt) 125-150 g
  • Köttfärs (till köttbullar och biffar) 100 g
  • Fisk 125-150 g

(Fakta: Birgitta Rasmusson)

Matsmart del 1 - Du slänger 224 kilo mat varje år
Matberget som hamnar i soporna
Varje svensk slänger 56 kilo fullt ätbar mat om året. För en normalfamilj på två vuxna och två barn blir det 224 kilo på ett år. Foto: Theresia Köhlin

Att slänga mat är urbota korkat! Håller du med? Då ska vi hjälpa dig att spara både pengar och miljö. Det är inte svårt; egentligen handlar det bara om att tänka över sina vanor.

Först berättar vi om matslarvet som blir ett sopberg. I kommande avsnitt får du tips på hur du gör en omstart av både kyl, frys och vanor. Dessutom bjuder Icakurirens matredaktör Måns Falk på sina läckraste recept på resterna. Följ med oss på vägen mot en matsmartare vardag.

Varje år slängs 224 kilo

Normalfamiljen låter mat för 5 000 kronor hamna i soppåsen varje år. En av bovarna är bäst före-märkningen.

Ett vanligt svenskt hushåll (två vuxna och två barn) slänger 4,3 kilo mat i onödan varje vecka enligt Livsmedelsverket. Då räknar vi inte med mjölk och annat som hälls ut direkt i slasken eller avfall som kaffesump och potatisskal som naturligtvis måste slängas (eller hellre; läggas på komposten!).

De 4,3 kilona blir drygt 224 kilon på ett år för en familj – eller 52 000 ton, om man räknar alla Sveriges hushåll. En av de stora bovarna är bäst före-märkningen. Eller snarare att vi litar mer på märkningen än våra egna sinnen.

– Vi har glömt bort det gamla tricket att lukta och smaka på maten, säger Icakurirens matredaktör Måns Falk. Han anser att "bäst före" borde ersättas av "minst hållbar till" förutom när det gäller mat som måste ätas upp i tid som köttfärs, färsk kyckling och fisk.

En annan bov är att vi lagar mer mat än vad som går åt. Stora mängder med fullt ätbar pasta, ris och potatis förpassas nämligen rakt ner i soppåsarna i stället för att bli till en ny middag som hade sparat både tid, pengar och miljö.

Samtidigt lurar vi oss själva. Vi klagar över stress och tidsbrist och tar bilen till affären för att köpa ny mat i stället för att laga något gott av det vi redan handlat en gång!

Glöm bäst före-märkningen!

Bäst före är enbart en kvalitetsstämpel. Producenten garanterar att livsmedlet har kvar de egenskaper som förknippas med varan om livsmedlet förvarats rätt. Med sista förbrukningsdag menas hållbarhetstid och betyder just sista dag ett livsmedel kan ätas utan fara för att vara otjänligt eller skadligt. Affärer får inte sälja mat vars sista förbrukningsdag har passerat.

Så länge håller mat i öppnad förpackning – efter bäst före datum om du förvarar den rätt:

  • Mjölk, grädde: upp till en vecka.
  • Yoghurt: upp till 10 dagar eller mer.
  • Gräddfil: upp till 10 dagar eller mer.
  • Creme fraiche: upp till 10 dagar eller mer.
  • Skinka och korv, kokt: upp till en vecka.
  • Skinka och korv, rökt: upp till två veckor.
  • Ägg: upp till ett par månader.
  • Ost: många veckor.
  • Smör och margarin: upp till en månad eller mer.

… och så här länge håller maten i öppnade burkar:

  • Tacosås: upp till en vecka eller mer.
  • Pesto: upp till två veckor om täcker ytan med fräsch olja.
  • Sambal oelek: upp till två månader.
  • Fiskrom: upp till tre dagar.
  • Oliver i lag: upp till två veckor (häll över i glasburk).
  • Gurka, rödbetor mm på burk: upp till tre månader.

Så länge håller resterna i kylskåp:

  • Ris: två-tre dagar (i burk med lock). Kyl snabbt!
  • Pasta: upp till fem dagar (i burk med lock).
  • Potatis: upp till fem dagar (i skål med endast en bit hushållspapper ovanpå).


Tipsa mig!
Är du redan matsmart? Tipsa oss om hur du undviker att maten hamnar i soporna. Vi vill veta hur du planerar, handlar eller lagar. Mejla mig på kersti.bystrom@formapg.se

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top