Fakta La Gomera

Så tar man sig hit:
• Gör man en utflykt från södra Teneriffa är Fred Olsens snabba och moderna färja från Los Cristianos smidig att ta.
Det tar knappt 40 minuter och kostar cirka 1 600 kr tur och retur för två personer med en hyrbil.
För tidtabeller, priser och bokning www.fredolsen.es.
• Från norra Teneriffa och Gran Canaria går flyg. Charterarrangörerna har också resor till La Gomera. Fritidsresor har La Gomera i sitt vinterutbud 2006/2007.

Ta sig runt:
• Det finns flera hyrbilsfirmor i San Sebastian.
Till exempel Hertz Estación Marítima.
hertzcanarias@faycan.es
• Uthyrning av cyklar och motorcyklar finns endast i Valle Gran Rey (buss går från San Sebastian).
www.bike-center-gomera.de
www.bike-station-gomera.com

Vandring:
• Nationalparken Garajonay är öppen för alla och ligger mitt på ön. Ingen entréavgift krävs utan man kör in i den automatiskt när man åker från ena sidan av ön till den andra. Skaffa en bra vandringskarta och gå helst med guide.
www.vivotrek.com
www.timah.net

Utflyktstips från San Sebastian:
• Agulo – På restaurang La Zula hålls demonstration av visselspråket el silbo dagligen mellan kl. 12.30 och 13.00. Kolla för säkerhets skull i förväg med receptionen på ditt hotell så inga ändringar har skett.
• Valle Gran Rey – Hit tar det cirka
1 1/2 timme (inklusive ett par stopp) att köra från San Sebastian.
Här finns flera små restauranger, hotell och möjlighet att bada och strosa omkring

La Gomera - Kanarieöarnas gröna pärla
La Gomera – Kanarieöarnas gröna pärla.
Foto: Kristofer Scheiderbauer
La Gomera - Kanarieöarnas gröna pärla
San Sebastian är huvudort på ön. Enkel, anspråkslös och trevlig.
Foto: Kristofer Scheiderbauer

La Gomera är en av de tre västligaste Kanarieöarna med Teneriffa som närmaste granne i öster. Ön är bördig med ett fuktigt inlandsklimat, längs kusterna är det mer solsäkert men gyllengula sandstränder är svåra att hitta.

Ett av världsarven

Främst är det den täta och säregna vegetationen i nationalparken Garajonay som fascinerar och drar turister och hängivna vandrare hit. Unesco har utnämnt skogen till ett av världsarven och det finns många vandringsleder av olika svårighetsgrad att upptäcka.

Det finns också en välskött golfbana på ön med havsutsikt från många av hålen.

La Gomera är också känd för att Christofer Columbus många gånger la till här under sina upptäcktsresor. Även han kände en alldeles särskild dragning till platsen, även om den snarare berodde på en viss Dona Beatriz de Peraza y Bobadilla som han ska ha haft en kärleksaffär med. Tornet där hon bodde står kvar än i dag i huvudstaden San Sebastian.

San Sebastian

San Sebastian är en relativt oansenlig ort men med mer genuin känsla än den turisttätare delen på andra sidan ön med det mäktiga namnet Den store konungens dal, Valle Gran Rey. I San Sebastian går det enkelt till; här slår man sig ner på torget för några tapas och en kall öl, söker upp en liten cigarrbutik eller köper en burk palmhonung i speceriaffären.

Bästa platsen att både äta och sova på, inte bara i San Sebastian utan förmodligen på hela ön, är Parador de la Gomera. Hotellet ingår i kedjan Paradores, och är ett av 100 statligt ägda hotell som ofta ligger på natursköna platser.

Lomo de la Horca

Här är det kullen Lomo de la Horca, 60 meter över hamnen, med skön utsikt över Atlanten och Teneriffa, som agerar värd för byggnaden.

Innanför den mäktiga porten möts vi av en skyddande innergård dit den vinande vinden inte når. De tjocka murarna, arkitekturen och inredningen spelar genast fantasin ett spratt. Vilken mäktig marquis kan ha bott här?

Vilka livsöden sitter i väggarna? Vilka historier har utspelat sig på denna mark? Sanningen är dock att byggnaden är relativt nybyggd, från början av 1970-talet, och alltid har tillhört de spanska paradorerna. Det gör inget, den fyller ändå sitt syfte. Avkoppling verkar här gå att utveckla till en förfinad konst.

Paradoren

Paradoren är möblerad i äldre spansk stil, lantlig på samma gång som den är pampig; träsnide möter rotting, ett handtag på en ledstång är format som ett drakhuvud, en spegel fångar en bild på motsatt vägg så att reflektionen ser ut som en tavla.

Till detta gröna innergårdar och på baksidan en trädgård med spretiga drakblodsträd, palmer, kaktusar och blommande buskar. I ena änden av trädgården kan man i fjärran ana det molninsvepta berget Teide som skvallrar om närheten till grannön Teneriffa.

Följer man grusgångarna till den andra änden når man en liten avsats med utsikt över San Sebastian. Här står man gärna med ett glas cava medan kvällssolen blossar röd och kastar sitt sista ljus för dagen på byns fasader. Husens konturer ser då ut att lösas upp och närmast vibrera av en färgpalett i pastell, som en blomsteräng utmed sluttningarna.

I paradorens restaurang serveras traditionellt, gomerianskt kök. Ursprunget härstammar inte bara från guancherna, urinvånarna på ön, utan även från conquistadorernas råvaror och idéer från fastlandet. Potatis med mojos, speciella såser, är vanligt. Så också gofio, gjort på rostat majsmjöl. Fisk tillrett på olika sätt är också populärt, liksom lamm, get och kanin.

Många gånger är rätterna tillagade med palmhonung som egentligen är en slags sirap kokt på palmträdets sav.

Utflykt

När man känner sig redo för en utflykt är hyrbil behändig att ha. Vi hyrde på Teneriffa och tog med den på färjan. Men se upp, kurvorna är snäva, vägarna smala och en gammal lastbil bryr sig inte nämnvärt om en repa eller två i lacken.

När man når mitten av ön slår dessutom dimman till. Tät, tung och trolsk. Bakom den vita mjölken finns små skyltar utmed vägrenen som visar var olika vandringsleder börjar och vart de leder.

Guide är dock att rekommendera, nästan ingen led börjar och slutar nämligen på samma ställe. Det finns också bussturer som släpper av vandrare och hämtar upp dem där leden slutar. När man sett sig mätt på skägglav, oktoberliljor och stora ormbunkar, kan man fortsätta mot någon by vid kusten.

Öns visselspråk

I Agulo på norra sidan av ön hålls demonstrationer av öns unika visselspråk, el silbo, som använts som ett sätt att kommunicera med varandra mellan bergskammar och djupa raviner.

Valle Gran Rey i söder ligger i en lummig dal med vackra terrassodlingar. Här hittar man några små svarta sandstränder lämpade för
bad och en stunds vila i solen innan det är dags att återvända till paradoren.

Av: Heidi Rovén