


I snart femton år har det varit möjligt att resa fritt och lära känna våra grannar på andra sidan Östersjön. Gamla kulturella och mänskliga band har äntligen återknutits. Nu, med inträdet i EU har allt blivit ännu enklare.
Fortfarande reser de flesta av oss mest på kortsemester till Riga eller Tallinn. Visst märker man kontrasterna redan då; nytt och traditionsbundet, elegans och fattigdom, sida vid sida. De större städerna överraskar med sin extrema framåtanda, ny design och trendiga barer. Samtidigt levs ett helt annat liv i småstäderna och på landsbygden, kontrasten till storstäderna är svindlande stor. Ännu en tid kan vi uppleva ett ålderdomligt kulturlandskap som är nästan unikt i Europa. Ibland känns det som en resa i tiden, tillbaka till något som liknar svenskt femtiotal. Här möts vi av glada hälsningar när vi kör på småvägarna. På hustak och ledningsstolpar tronar storkbon. I skogarna strövar vargar, lodjur och björnar i sådana antal att det faktiskt finns en chans att få syn på dem från bilen, eller på vandring i nationalparkerna. Här kan vi besöka sagolika medeltida borgar och andra kulturskatter som ännu inte slitits ner av besökarskarorna.
Nutidshistorien finns hela tiden närvarande, i människors berättelser, de gamla vakttornen längs kusten och KGB-museerna. Sandstränderna är längre och alltid lite varmare än våra svenska, är vi sugna på skattjakt letar vi glimmande bärnstenar bland tångruskorna.
Alla dessa kontraster som sakta sjunker in efterhand under en lite längre bilsemester gör en resa på andra sidan Östersjön till ett äventyr.
En annan möjlighet att lära sig om våra nya grannländer är att välja en ostlig resroute på väg till eller från
till exempel Grekland, Italien eller Ungern.
TYSKLAND
Huvudstad: Berlin
Valuta: Euro. 1 euro = 9:25 kr
Båtförbindelser: Trelleborg–Sassnitz, Gedser–Rostock: www.scandlines.se, Trelleborg–Rostock, Trelleborg–Travemünde: www.ttline.se, Göteborg–Kiel: www.stenaline.se
Bensin: 10:80 kr
Hastighet: 50, 100 km/tim, Autobahn ingen gräns, rek 130 km/tim
Alkohol, bilkörning: 0,5 promille
Natur: 15 nationalparker. 1 150 km Östersjökust
Boende: www.hotelguide.de
B&B: www.bed-and-breakfast.de
Camping: www.camping-club.de Bo på lantgård: www.landtourismus.de
Allmän info: Tyska turistbyrån, Stockholm, www.tyskland-info.com, tel: 08-665 18 81
www.germany-tourism.de
Sevärt: Vill man ha stadsliv är Lübeck en näpen stad medan storstaden Hamburg bjuder på folkliv, och inte minst nattliv. Rostock är också värt att besöka. En avstickare till Berlin, en av Europas mest dynamiska storstäder, på väg österut är inte fel. Holsteinische Schweiz mellan Kiel och Lübeck bjuder på idylliskt skönt landskap med sjöar och små trevliga samhällen som Plön. Med sin grönska och kritvita kalkklippor som stupar ner i havet är Rügen ett populärt resmål. I 150 år har det närbelägna Usedoms stränder och badorter lockat, dagens badgäster hyr sig gärna en liten badkur “strandkorb”. Nu har de milslånga stränderna fått en ny blomstring.
Wismar, med svenska band inte minst från 30-åriga kriget, har mycket att erbjuda den historieintresserade. En av stadens restauranger/ölstugor i det vackraste huset vid torget heter Alter Schwede och byggdes redan på 1300-talet.
POLEN:
Huvudstad: Warszawa
Natur: 23 nationalparker. 33 procent av landets yta har någon form av naturskydd. Kust: 500 km.
Valuta: Zloty, PLN. 1 zloty = 2:31 kr.
Båtförbindelser: Nynäshamn– Gdansk, varannan dag juni/juli, Ystad–Swinoujscie, www.polferies. com 2 ggr/dag, Bornholm–Swinoujscie, Karlskrona–Gdynia, 12 ggr /vecka, www.stenaline.com
Hastighet: 50, 90, 100, 110, 130 km/tim
Bensin: 7:80 kr
Alkohol, bilkörning: 0,2 promille
Boende: www.hotelsinpoland.com, www.polhotels.com, www.hotelspoland.com
För boende i t ex gamla slott, herrgårdar, kvarnar etc: www.leisure-heritage.com
Landsbygdsboende, B&B: www.agritourism.pl
Campinginfo: www.pfcc.info
Allmän info: www.poland-tourism.pl, www.discover-poland.pl Polska turistbyrån, Stockholm: Tel: 08-21 81 45, www.tourpol.com
Sevärt: Det var i Gdansk, med Solidarnosc, som östblockets fall påbörjades. Gammal fin stadskärna, spännande miljöer. Warszawas medeltida stadskärna byggdes upp i sin helhet efter andra världskriget, gott om kaféer och nattliv.
Malbork, helt i tegel, är den största borgen i hela Europa och ett världsarv. Ett par mil bort ligger en annan imponerande 1300-talsbyggnad, den sammanbyggda borgen och kyrkan i Kwidzyn. I kurorten Sopot med många jugendbyggnader kan man, omgiven av sandstränder, promenera på en av Europas längsta träbryggor. Naturupplevelser ger nationalparken Sowiski med sina dramatiska sanddyner och sjöar och Mazuriska träsken, ett gammalt naturkulturlandskap med rikt fågelliv.
Nationalparken Biaowieska på gränsen till Vitryssland är den sista stora resten av de lövurskogar som en gång täckte Europa. Här finns en stam av europeisk bison, visenter. Man får inte vandra på egen hand i området, bara i sällskap med guide.
ESTLAND:
Huvudstad: Tallinn
Natur: 6 nationalparker, kust: 3794 km
Valuta: Kroon EEK. 1 kroon = 0:60 kr
Båtförbindelser: Stockholm–Helsingfors, dagligen: www.silja.com www.vikingline.fi, Helsingfors och Tallinn 30 ggr/dag:
www.eckeroline.fi, www.njl.ee, www.seawind.fi
Kapellskär–Paldiski, Stockholm–Tallinn: www.tallink.com, www.vikingline.fi
Färja till de stora öarna Hiiumaa & Saaremaa: www.laevakompanii.ee
Bensin: 6:75 kr
Alkohol, bilkörning: 0.0 promille
Boende: www.visitestonia.com
Allmän info: Estländska turistbyrån, tel: 08-23 60 18. www.visitestonia.com
Sevärt: Tallinn är med på Unescos världsarvslista som en av Europas stadspärlor. Staden blandar gammalt och nytt, och är nu något av en designmetropol. Landsbygdens gamla gods är värda ett besök.
Kolga, en gång en av Europas ståtligaste gårdar, har ägts av Johan III, nu i släkten Stenbocks ägo. Vihula är en annan fin herrgård med brukskaraktär. På godset Palmse finns besökscentrum för nationalparken Lahemaa med jättelikt skogsområde och en kuststräcka.
Haapsalu är en charmig kurort med strandpromenad och gammal träkåksbebyggelse med många fönster och snickarglädje. Pärnu har levt upp till sin forna glans. Stranden är lång, sanden finkornig. Promenera i parken och glid in på Ammende Villa med sin utsökta jugendstil bara för att titta eller för en bit mat.
Till Svensköarna Ösel och Dagö går bilfärja. Vackert kulturlandskap som påminner om Öland och Gotland med stenmurar och kalkängar med blommande orkidéer. Dagös västkust vindpinad och spännande.
LETTLAND
:
Huvudstad: Riga
Natur: 3 nationalparker, 494 km kust
Valuta: Lat, Lvl. 13:45 lat = 1 kr
Båtförbindelser: Stockholm–Riga 3 ggr/vecka: www.rigasealine.lv
Lübeck–Riga 4 ggr/vecka: www.latlines.lv, Karlshamn–Liepaja
3 ggr/vecka: www.terrabalt.lv, Rostock–Liepaja 2 ggr/vecka: www.terrabalt.lv, Travemünde–Venspils
2 ggr/ vecka: www.ventlines.lv,
Nynäshamn–Ventspils 5 ggr/vecka:
www.mullerbaltic.lv,
www.scandlines.lt
Ösel (Est)–Ventspils 4-6 ggr/vecka: www.laevakompanii.ee
Bensin: 6:60 kr
Hastighet: 50, 90 km/tim
Alkohol, bilkörning: 0,5 promille
Boende: www.hotelsinlatvia.lv www.hotel.lv, B&B, landsbygdsboende: www.traveller.lv
Camping: www.camping.lv
Allmän info: www.latviatourism.lv, www.balticcoast.lv,www.rigatourism.com
Sevärt: Riga grundades på 1200-talet, här mixas medeltid med art noveau och ultramodernt. Riga var
till och med under Sovjettiden en ganska sofistikerad stad, en utveckling som naturligtvis satt ordentlig fart sedan självständigheten. Att promenera längs kanalen med sina parker, eller ta en tur till Daugava-floden är ett bra sätt att hämta nya krafter. Jurkalne anses vara ett av de vackraste kustavsnitten i Lettland, med sina branter och sandstränder. Jurmala är ett pärlband av småstäder och samhällen i Rigabukten. Majori är den viktigaste orten. Ända sedan 1800-talet har sommargäster sökt sig till spaanläggningarna och de fina stränderna. Vid Kuldiga, mellan Ventspils och Riga kan man bese ett av de bredaste vattenfallen i Europa. Den medeltida staden Cesis, nio mil nordost om Riga är en pärla som fyller 600 nästa år. Förutom fin bebyggelse finns här en välbevarad borg från 1200-talet. Staden omges av Lettlands populäraste nationalpark; Gauja. Att paddla eller vandra längs floden Gauja, eller något av biflödena, ger en fin upplevelse av lettisk natur.
LITAUEN:
Huvudstad: Vilnius
Natur: 5 nationalparker, 99 km kust
Valuta: Lita, Ltl. 1 Lt = 2:72 kr
Båtförbindelser: Karlshamn–Klaipedia, 6 ggr/vecka: www.scandlines. com, Sassnitz–Klaipedia, Kiel–Klai-peda: www.krantas.lt
Bensin: Ltl 2:71 = 7:38kr
Hastighet: 50, 90, 130 km/tim (110 nov–maj)
Alkohol, bilkörning: 0,4 promille
Boende: www.lithuanianhotels.com, www.travel.lt, www.visitlithuania.lt
Landsbygdsturism: www.countryside.lt/en
Allmän info: www.tourism.lt, www.travel.lt, www.vilnius.lt, www.tourism.vilnius.lt, www.online.lt/travel
Sevärt: Huvudstaden Vilnius (30 mil från Klaipeda) grundad på 1300-talet bjuder på vackra byggnader, valv och smala gränder. Europas absoluta mittpunkt finns faktiskt så långt österut som i Litauen, inte långt från Vilnius, och är väl värd att besöka med sin skulpturpark.
Trakai 3 mil väster om Vilnius, med fin träkåksbebyggelse och en gång Litauens huvudstad, är som gjord för promenader. Hit och till tegelslottet från 1400-talet i sjön Galve reser många par för att gifta sig i den romantiska miljön. Kaunas med en halv miljon invånare är den näst största staden. Huvudgatan Laisves aleja är kanske landets vackraste. Korskullen är en viktig kultplats för många litauer. På en gammal gravhög började människor redan under 1800-talet sätta upp kors, nu finns det minst 50 000, allt från små kors gjorda av pinnar till stora stenkors. Till och med påven Johannes Paulus II har rest ett kors här.
Den smala landtungan KuriNerija med sanddyner och fiskelägen är världsarvsklassat av Unesco. Palanga är kustens viktigaste badort med ett bärnstensmuseum som lär ha världens största samling. Druskininkai anses ha en av Europas förnämsta spaanläggningar.
Råd inför bilresan
Glöm inte bilens dokument, registreringsbevis. Bilen måste ha ett S-märke. Så kallat green card är numera inte nödvändigt, men är ändå en bra idé, det kan underlätta. Kolla upp för vad och var hemförsäkring, bil- och personförsäkring gäller. En del försäkringar kan ha begränsningar, till exempel för Östeuropa. En del försäkringsbolag har krav på elektroniskt lås, annars ingen ersättning. Kolla med ditt försäkringsbolag. Att resa med halvförsäkrad bil utomlands är sällan någon bra idé.
Med de nya införselreglerna för alkohol inom EU går det att släpa hem sådär 300 liter per person, men överskrider man bilens maximilast kan man få problem, såväl med bilens köregenskaper som vid hemkomsten.
Vid gränsövergångarna får man räkna med köer. Nu, efter EU-inträdet, kommer det säkert efterhand att bli bättre men ännu får man planera för väntetider, värst mellan Litauen och Polen. Enklaven Kaliningrad (Ryssland) är bara att glömma, några transitvisa utfärdas inte, bara vanligt visum till Ryssland. Till övriga länder behövs inte visum för svenska medborgare (med annat medborgarskap är det bäst att kolla)
Vägar
:
Tyskland har fina vägar, även om de fortfarande är sämre i gamla öst. I Polen och Baltikum är vägkvaliteten generellt usel med västmått. Via Baltica har den bästa vägstandarden. Vägarna blir bättre, men vägarbeten försinkar en del, så räkna inte för positivt när resplanen görs upp. Var också beredd på att extremt långsamma fordon som häst och vagn kan dyka upp, till och med på motorvägar.
Valuta
:
Av länderna runt Östersjön använder bara Finland och
Tyskland euro, övriga länder har alla sin egen valuta. På mindre orter och i mindre affärer och krogar fungerar inte alltid kortbetalning. Uttagsautomater har blivit vanligare, men fortfarande mest i större städer.
Mobil
:
Svensk mobil fungerar men det är förbjudet att använda telefon utan handsfree under bilkörning i samtliga länder.
Säkerhet
:
Många oroar sig för säkerheten i Baltikum och Polen, men man kan minimera riskerna.
• Att hålla en låg profil och inte flasha med dyra kläder, smycken och klockor ger säkrare resande överallt där fattigdom är utbredd, men det underlättar också kontakten med de människor man möter under resan.
• Parkera på upplysta gator i frekventerade områden eller ännu hellre på bevakad parkering, töm bilen på värdesaker. Rattkrycka är en god idé.
• Fri camping är förbjuden, svensk allemansrätt finns inte. Fråga hellre någon bonde om lov att sova på hans mark. Att sova i bilen längs någon mörk landsväg bör man undvika precis som längs södra Europas vägar.
• Ta det lugnt med den billiga spriten, berusad är man ett tacksamt offer. Men det här gäller ju i alla länder.
Mer info
:
Motormännens Riksförbund (som hjälpt till med dessa fakta) ger ut ?Upptäck Europa med bil? som tar upp vad som gäller för varje land i Europa. www.motormannen.se
Av: Ingegerd och Peter Karnz