Tillagningstid
Ca 2 timmar
Portioner
8 bitar

Du behöver

  • 225 g smör, rumsvarmt
  • 3 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 ½ msk vaniljsocker eller 1 tsk vaniljpulver
  • 1 apelsin, finrivet skal
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 5 msk kakaopulver
  • Marinerade bär
  • 250 g jordgubbar
  • 3 msk strösocker
  • 2 msk råsocker
  • 2 msk råsocker 1 msk apelsinlikör
  • Garnering
  • 50 g mörk choklad, hackad
  • 50 g vit choklad, hackad

Gör så här

1

Marinerade bär: Ansa jordgubbarna och skär dem i bitar. Blanda jordgubbar och allt socker. Marinera i rumstemperatur i ca 2 timmar. Smaka av med likör före servering.

2

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop smör och socker vitt och pösigt. Vispa i äggen, ett i taget. Tillsätt hälften av mjölken och vispa ihop.

3

Blanda i vaniljpulver och apelsinskal. Sikta ner mjölet blandat med bakpulvret, blanda till en jämn smet. Lägg hälften av smeten i en bunke och ställ åt sidan.

4

Blanda resten av smeten med resten av mjölken. Sikta ner kakaopulvret och blanda till en jämn smet.

5

Fördela hälften av choklad- smeten i en smord och bröad kakform, ca 2 liter. Klicka över den ljusa smeten. Klicka över chokladsmeten. Dra genom smeten med en gaffel.

6

Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 50-60 minuter eller tills den är genomgräddad, känn med provsticka. Låt svalna och lägg den på ett serveringsfat.

7

Garnering Smält de båda chokladsorterna var för sig och ringla över kakan. Låt glasyren stelna.

8

Servera kakan med marinerade jordgubbarna.