Du behöver
- 25 g färsk jäst
- 4 msk strösocker
- 1 ½ dl ljummen mjölk, 37 grader
- ¼ tsk salt
- Ca 5 ½ dl vetemjöl + mjöl till utbakningen
- 75 g smör, rumsvarmt
- 2 stora ägg Jordgubbssylt
- 250 g jordgubbar, skivade
- 1 dl syltsocker
- 1 tsk citronsaft Fyllning
- 50 g smör, rumsvarmt
- 2-3 msk strösocker Pensling
- 1 ägg
- Strösocker
Gör så här
Jordgubbssylt: Lägg jordgubbar och socker i en kastrull. Tillsätt citronsaft. Koka upp under omrörning och sjud i ca 10 minuter tills det tjocknat. Låt kallna.
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt socker, mjölk, salt och 1 ½ dl av mjölet. Arbeta ihop till en deg. Täck över med plastfolie och låt jäsa i ca 40 minuter.
Arbeta in smöret i klickar och äggen, ett i taget, i den jästa degen. Tillsätt mjölet i omgångar och arbeta till en smidig deg. Jäs i ca 1 timme eller tills degen blivit dubbelt så stor.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut till en tunn platta, ca 60 x 30 cm.
Fyllning: Bred på smöret och strö över sockret.
Gör treslag från den korta sidan. Kavla ut försiktigt till en rektangel, 32 cm x 27 cm. Skär i 16 remsor, ca 2 cm breda och 22 cm långa.
Rulla ihop remsorna till bullar och lägg dem i bullformar på en plåt. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Pensling: Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över lite socker.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 10-12 minuter. Låt svalna på galler i ca 15 minuter.
Gör en grop i varje bulle och fyll med lite jordgubbssylt.