Tillagningstid
Ca 3 timmar & 15 minuter
Portioner
16 bullar

Du behöver

  • 25 g färsk jäst
  • 4 msk strösocker
  • 1 ½ dl ljummen mjölk, 37 grader
  • ¼ tsk salt
  • Ca 5 ½ dl vetemjöl + mjöl till utbakningen
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 2 stora ägg
  • Jordgubbssylt
  • 250 g jordgubbar, skivade
  • 1 dl syltsocker
  • 1 tsk citronsaft
  • Fyllning
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 2-3 msk strösocker
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Strösocker

Gör så här

1

Jordgubbssylt: Lägg jordgubbar och socker i en kastrull. Tillsätt citronsaft. Koka upp under omrörning och sjud i ca 10 minuter tills det tjocknat. Låt kallna.

2

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt socker, mjölk, salt och 1 ½ dl av mjölet. Arbeta ihop till en deg. Täck över med plastfolie och låt jäsa i ca 40 minuter.

3

Arbeta in smöret i klickar och äggen, ett i taget, i den jästa degen. Tillsätt mjölet i omgångar och arbeta till en smidig deg. Jäs i ca 1 timme eller tills degen blivit dubbelt så stor.

4

Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut till en tunn platta, ca 60 x 30 cm.

5

Fyllning: Bred på smöret och strö över sockret.

6

Gör treslag från den korta sidan. Kavla ut försiktigt till en rektangel, 32 cm x 27 cm. Skär i 16 remsor, ca 2 cm breda och 22 cm långa.

7

Rulla ihop remsorna till bullar och lägg dem i bullformar på en plåt. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.

8

Pensling: Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över lite socker.

9

Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 10-12 minuter. Låt svalna på galler i ca 15 minuter.

10

Gör en grop i varje bulle och fyll med lite jordgubbssylt.