Du behöver

  • 150 g torskfilé, 1 1/2 portionsbit
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 1 röd paprika
  • 2 medelstora potatisar
  • 2 msk olivolja
  • 1 buljongtärning, fisk- eller höns-
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 dl cornichoner (smågurkor)
  • 12 oliver
  • 4–5 marinerade syltlökar
  • 6–7 dl kokande vatten
  • Salt, peppar
  • 1 dl skalade räkor
  • 4 msk majonnäs
  • ½ pressad vitlöksklyfta
  • ¼ tsk citronsaft
  • ½ msk finhackad persilja
  • 1 krm chiliflingor
  • Servering
  • Crostini

Gör så här

1

Skär fisken i mindre bitar. Skala och hacka löken. Skala och skär morötterna i strimlor. Dela, kärna ur och skär paprikan i små bitar. Skala och tärna potatisen.

2

Värm upp oljan i en gryta. Fräs i löken utan att den tar färg 2–3 minuter. Tillsätt morötter och paprika och fräs ca 3 minuter, rör om då och då. Smula ner buljongtärningen och fräs ca 1 minut. Blanda i tomatpurén. Lägg i potatis, gurka, oliver och syltlök delad i halvor. Häll i hälften av vattnet, rör om, koka upp och sjud under lock ca 10 minuter eller tills grönsakerna är nästan mjuka.

3

Späd soppan med resten av vattnet till önskad konsistens och koka upp. Smaka av med salt och peppar.

4

Lägg fiskbitar i soppan och koka den ytterligare ca 5 minuter eller tills fisken är klar. Ta soppan från värmen. Lägg i räkorna och låt stå under lock ca 5 minuter.

5

Blanda majonnäs, vitlök och citronsaft.

6

Servera soppan garnerad med persiljan och toppad med majonnäsen. Garnera med chiliflingor. Crostini smakar bra till (små skivor med grillat eller rostat bröd).