Du behöver
- 2 sötpotatisar, vältvättade
- 2 stora potatisar, t ex king Edward
- 3 msk olivolja
- Flingsalt Fisk
- 250 g torskfilé, 2–2 1/2 portionsbitar
- Salt, peppar
- 1 ägg
- 1 dl vetemjöl
- 2 dl panko eller ströbröd
- 2 dl majsolja
- 1 tsk smör
- 1 tsk finhackad persilja Servering och garnering
- Citronklyftor
- Smågurkor
- 1 dl majonnäs
- 1 droppe tabasco Ugn
- 225⁰, gärna varmluft
Gör så här
Skär potatisen i klyftor. Lägg potatisen på en plåt med bakplåtspapper och ringla över oljan. Blanda väl. Salta. Rosta i nedre delen av ugnen 15–20 minuter. Rör om 1–2 gånger under tiden.
Dela fiskbitarna och krydda dem med salt och peppar. Vispa ägget i en djup tallrik. Häll vetemjöl och panko i var sin tallrik. Dubbelpanera fisken. Doppa bitarna, en i taget, först i äggvispet och sedan i mjölet. Doppa sedan igen i äggvispet, därefter i panko. Klappa in panko så att det fastnar på fisken.
Hetta upp smöret i oljan tills det börjar fräsa, i en liten stekpanna. Lägg i fisken och stek på medelstark värme ca 3 minuter på varje sida, beroende på hur tjock fisken är. Ta upp fisken på en tallrik med dubbelvikt hushållspapper och låt vila ca 1 minut. Toppa med persilja.
Servera med chips, citronklyftor, smågurkor och majonnäs smaksatt med tabasco och citronpeppar.