Du behöver

  • 2 sötpotatisar, vältvättade
  • 2 stora potatisar, t ex king Edward
  • 3 msk olivolja
  • Flingsalt
  • Fisk
  • 250 g torskfilé, 2–2 1/2 portionsbitar
  • Salt, peppar
  • 1 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 dl panko eller ströbröd
  • 2 dl majsolja
  • 1 tsk smör
  • 1 tsk finhackad persilja
  • Servering och garnering
  • Citronklyftor
  • Smågurkor
  • 1 dl majonnäs
  • 1 droppe tabasco
  • Ugn
  • 225⁰, gärna varmluft

Gör så här

1

Skär potatisen i klyftor. Lägg potatisen på en plåt med bakplåtspapper och ringla över oljan. Blanda väl. Salta. Rosta i nedre delen av ugnen 15–20 minuter. Rör om 1–2 gånger under tiden.

2

Dela fiskbitarna och krydda dem med salt och peppar. Vispa ägget i en djup tallrik. Häll vetemjöl och panko i var sin tallrik. Dubbelpanera fisken. Doppa bitarna, en i taget, först i äggvispet och sedan i mjölet. Doppa sedan igen i äggvispet, därefter i panko. Klappa in panko så att det fastnar på fisken.

3

Hetta upp smöret i oljan tills det börjar fräsa, i en liten stekpanna. Lägg i fisken och stek på medelstark värme ca 3 minuter på varje sida, beroende på hur tjock fisken är. Ta upp fisken på en tallrik med dubbelvikt hushållspapper och låt vila ca 1 minut. Toppa med persilja.

4

Servera med chips, citronklyftor, smågurkor och majonnäs smaksatt med tabasco och citronpeppar.