Du behöver

  • 3-4 st morötter
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk salt
  • 4 tsk bakpulver
  • 4 st ägg
  • 4 dl strösocker
  • 3 dl rapsolja

Gör så här

1

Värm ugnen till 150  grader (varmluft). Finriv morötterna, det ska bli 5  deciliter. 

2

Blanda mjöl, kanel, salt och bakpulver väl i en bunke. 

3

Vispa ägg och socker pösigt i en stor skål. Vispa i olja, morötter och mjölblandningen.  

4

Häll smeten i plastbelagd form med löstagbar kant. Grädda mitt i ugnen cirka 70  minuter, känn med sticka när kakan är färdig. Låt­ svalna.

5

Rör ihop glasyrens ingredienser under tiden, med slev ­eller elvisp på lågt varv. Apelsin­skalet ska i sist. 

6

Fördela glasyren över den kallnade kakan.


Kommentar:
Moroten i smeten ger saftig kaka. Lyxigt hög och med ­generös glasyr är morotskakan som ­Barbro Tidholm ­från Jönköping skickat recept på.