Du behöver

  • 2 kg blåmusslor
  • 3 st schalottenlökar
  • 2 st klyftor vitlök
  • 2 msk smör
  • 3 st citroner saften
  • 3 dl vatten
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk fiskfond
  • salt
  • vitpeppar
  • 3 dl gröna ärtor
  • 1 dl finhackad dill

Gör så här

1

Förbered musslorna enligt grundreceptets första punkt, se ruta. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök och fräs mjuka i smör i en gryta eller stor kastrull med lock. Häll på citronsaft, vatten, grädde och fond, och låt koka ihop i 5 minuter. Smaka av med en nypa salt och vitpeppar.

2

Häll i musslorna och låt koka under lock i 3–4 minuter eller tills musslorna öppnat sig. Tillsätt ärtorna och blanda väl. Koka upp och vänd i dill. Servera genast, gärna med ett gott bröd.

3

Tips: Ta bort de musslor som inte öppnat sig efter kokning.


Kommentar:
En variant på klassiska musslor med grädde och vitt vin där vinet har ersatts med citron. Ärtorna gör rätten matigare och dillen tillför extra smak och fräschör.