Du behöver

  • 8 st lammkotletter

Marinad

2 st vitlöksklyftor finhackade
0,5 dl finhackade färska örter t ex timjan, persilja och rosmarin
4 msk olivolja
0,5 st citron skal och saft
salt & peppar

Örtkräm

1 dl färskost t ex mascarpone
1 dl crème fraîche
1 st vitlöksklyftor finhackad
3 msk finhackade färska örter t ex timjan och persilja
1 msk citronsaft

Grönsaker

1 kg delikatesspotatis
4 st morot 4 morötter
2 st rödlök
1 st squash
3 msk olivolja
1 st spetskål (ca 400 g)
grön sparris 1 knippe
5 st rädisa
1 tsk citronskal rivet
1 tsk finhackade färska örter t ex timjan

Gör så här

1

Lägg kotletterna i en tät plastpåse. Blanda ingredienserna till marinaden, häll i påsen och gnid in i köttet. Marinera i kylen, minst 1 timme, gärna över natten.

2

Mixa alla ingredienser till örtkrämen i en mixer till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar.

3

Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta och klyfta potatisen. Skala och dela morötter i mindre bitar. Skala och klyfta löken. Skär squashen i småbitar. Lägg på en ugnsplåt och ringla över olja, salta och peppra. Baka högt upp i ugnen cirka 20 minuter tills grönsakerna är mjuka och fått fin färg. 

4

Klyfta kålen och sjud den i lättsaltat vatten i 2–3 minuter. Spola av med kallt vatten i durkslag, ställ åt sidan.

5

Skär bort ändarna på sparrisen. Hetta upp någon matsked olivolja i en panna och bryn sparrisen ett par minuter runtom.

6

Sänk ugnsvärmen till 150 grader. Hetta upp en matsked olivolja i en stekpanna och bryn kotletterna på bägge sidor i 2 minuter per sida. Lägg över köttet i en ugnsform och stek färdigt i cirka 5 minuter. 

7

Blanda de ugnsbakade grönsakerna med kålen och sparrisen. Skiva rädisorna tunt och lägg upp allt på ett fat. Toppa med rivet citronskal och färska plockade örter. Servera grönsakerna med lammkotletter och örtkräm.


Kommentar:
Servera gärna lammet med en god sallad. Oliver är ett annat härligt tillbehör.