Du behöver
- 1 st morot
- 1 st fänkålstånd
- 2-3 msk olivolja
- 2 st grönsaksbuljong
- 4-5 st basilika stora basilikablad
- 3 dl vatten hett
- 800 g krossade tomater 2 burkar
Till servering och garnering
1 st ciabatta eller minibaguette
2 msk olivolja
1 dl Parmesan-ost färskriven
1 st gul lök stor
Gör så här
Skala och finhacka löken. Skala och finstrimla moroten. Ansa och skär fänkålen i små bitar.
Fräs lök, morot och fänkål i oljan, utan att de tar färg, cirka 5 minuter. Blanda i smulade buljongtärningar. Blanda i basilikan, vatten och tomaterna, koka upp soppan under omrörning och späd den eventuellt med mera vatten till önskad konsistens (den ska vara ganska tjock). Smaka av med salt och peppar. Sjud under lock cirka 10 minuter.
Sätt ugnen på grill 225 grader. Riv eller skär brödet i mindre bitar och blanda dem med oljan på en papprad plåt.
Rosta krutongerna i mitten av ugnen tills de får fin färg, cirka 3 minuter, passa noga så att de inte bränns vid.
Låt krutongerna svalna cirka 3 minuter och toppa dem med parmesan.
Toppa soppan med basilikablad och krutonger vid servering.
Variera smaksättningen på soppan med till exempel finriven färsk ingefära, färskpressad citronsaft eller pressad vitlök blandad med kallpressad olivolja.