Du behöver

  • 1.5 kg rimmat fläsklägg med ben
  • 10 st lagerblad färska
  • 10 st vitpepparkorn
  • 1 st gul lök klyftad
  • 2 st kålrot tvättade
  • salt grovt
  • 3 st morötter tvättade
  • 1 st lagerblad
  • 2 msk färsk timjan
  • 3 st potatis nykokta
  • fläskbuljong
  • salt havssalt
  • kålrot Råmarinerad
  • 0.5 st kålrot strimlad
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 0.5 dl persilja strimlad
  • 3 msk solrosolja kallpressad
  • salt

Till servering:

4 msk sötstark senap LissEllas

Spara till dag 2

0.33 st fläsklägg
1.5 l fläskbuljong
kålrot råmarinerad
kålrot bakad och stekt morot

Gör så här

1
1. Lägg fläskläggen i en djup kastrull och täck med vatten. Tillsätt kryddor och lök och sjud under lock minst 2 timmar eller tills köttet lätt faller av benet. Var noga med att skumma av buljongen under hela koket.

2
2. Lägg undan buljong och 1/3 av köttet till nästa dag om du vill vara säker på att få rester. Dela köttet i mindre bitar och värm med lite buljong.

3
3. Ställ kålrötterna på en plåt på en bädd av grovt salt.

4
Baka i ugn på 190 grader tills en potatissticka lätt glider in till kärnan, cirka 2 timmar.

5
4. Värm upp en stekpanna, gärna gjutjärn. Strö lite havssalt i botten och lägg i morötterna hela. Stek ca 30 minuter genom att rulla runt dem med jämna mellanrum.

6
De ska vara mörka i skalet.

7
5. Skala en av kålrötterna och mixa den med 1 stekt morot, lagerblad, timjan, potatis och lite varm buljong till en krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar.

8
Dela resten av kålrötterna i klyftor.

9
6. Råmarinerad kålrot Blanda alla ingredienser precis före servering och smaka av med salt.

10
7. Servera rotmoset med stekt morot, bakad kålrot, råmarinerad kålrot och fläsklägg i buljong samt senap.


Kommentar:
Tips! Det går alldeles utmärkt att servera endast klyftad bakad kålrot, fläsklägg och senap som ett alternativ.

Receptet kommer från Paul Svenssons kokbok “Den nya husmanskosten” (Norstedts).