Du behöver
- 1.5 kg lammkött bringa eller stek
- 1 st morot i bitar
- 1 st gul lök i bitar
- 3 st vitlöksklyftor skivade
- 1 st lagerblad
- 8 st vitpepparkorn
- 0.5 tsk timjan
- 17.5 st bondbönor
- 14 st morötter späda
- 2 dl vitt vin
- 1 msk maizena
- 2 tsk dijonsenap
- 2 msk smör
- salt och peppar
Potatis:
1.2 kg färskpotatis tvättad
1 msk olivolja
1 dl hackad persilja
salt
Gör så här
1
Skär köttet i kuber, 4 x 4 centimeter. Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull. Lägg i köttet och koka upp vattnet så att det skummar ordentligt, koka i cirka en minut. Häll av i ett durkslag, spola köttet med kallt vatten.
2
Diska kastrullen och lägg tillbaka köttet tillsammans med morotsbitar, lökbitar, vitlök och kryddor. Häll på vatten så att det täcker.
3
Koka sakta under lock i 50–90 minuter tills köttet är mört. Den kortare tiden om du valt lammstek, den längre om du använder bog eller bringa.
4
Under tiden plockar du bondbönorna ur sina skidor och drar av det tunna skalet på varje böna. Skala morötterna. Koka bönorna i 5 minuter och morötterna i 8 minuter i saltat vatten. Spola kallt.
5
Lyft upp köttet på ett fat med en hålslev. Plocka bort uttjänta kryddor och grönsaker. Sila över buljongen i en annan kastrull. Tillsätt vin och koka ner under 10 minuter, reda av med majsena utrört i lite vatten. Vispa i senap och smör, krydda med salt och peppar. Lägg i köttet och koka upp så att det blir riktigt varmt, vänd ner bönor och morötter precis för servering.
6
7
Potatis: Sätt ugnen på 225 grader. Lägg potatisen i en långpanna, ringla över olivoljan och rosta potatisen mitt i ugnen i 35 minuter, rör om då och då. Blanda i persiljan när cirka 3 minuter återstår. Salta före servering.
Det här receptet ingår i Icakurirens Valborgsmeny 2008.