Du behöver

  • 8 st paprika stora
  • 3 msk solrosolja

Fyllning:

1 st lök stor gul
2.5 msk olivolja
700 g nötfärs
1.5 tsk salt
2.5 krm svartpeppar
1 st vitlöksklyfta pressad
3 dl kokt ris
persilja ca 1 dl finstrimlad
3.5 st vitlöksklyftor med skal
2 dl vatten till färsen

Till servering:

crème fraîche eller yoghurt

Gör så här

1
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär av ett lock, där stjälken sitter, på paprikorna och ta bort kärnorna, men låt

2
mellanväggen vara kvar. Ställ paprikorna (utan lock) i en

3
liten långpanna. Ringla över oljan och sätt pannan i nedre delen av ugnen cirka 20 minuter.

4
2. Gör fyllningen under tiden. Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i hälften av oljan, utan att ta färg, cirka 5 minuter. Låt svalna på en tallrik cirka 5 minuter.

5
Blanda färs, salt, peppar och vitlök. Blanda i löken, riset och persiljan. Blanda i vattnet.

6
3. Tips! Gör ett smakprov: koka cirka 1 msk av fyllningen i 1 dl hett vatten cirka 3 minuter och smaka av färsen. Krydda eventuellt med mera salt, peppar och vitlök.

7
4. Fyll paprikorna med färsen och täck dem med paprikalocken. Ringla över resten av oljan. Lägg i vitlöksklyftorna och häll cirka 1,5 dl av vattnet i pannan.

8
Sätt långpannan på ett galler i nedre delen av ugnen och låt stå cirka 45 minuter. Ringla lite vatten över paprikorna två gånger under tillagningstiden (lyft gärna locken och ringla vatten även över färsfyllningen). Öka eventuellt ugnstemperaturen till 225–250 grader mot slutet av tillagningstiden, så att paprikorna får mera färg.

9
5??Servera paprikorna med skyn och crème fraîche.


Kommentar:
Fyllda paprikor passar perfekt att göra när det är säsong för paprikor. Välj gärna paprikor i blandade färger.