Du behöver

  • 1 kg plommon
  • 450 g strösocker
  • 1.5 dl citronsaft färskpressad
  • 0.5 dl mandellikör t ex Amaretto
  • konserveringsmedel t ex natriumbensoat

Gör så här

1
Koka upp en kastrull med vatten. Skär ett snitt i plommonen och doppa dem i vattnet. Ta upp plommonen, dra av skalet och ta bort kärnorna.

2
Varva plommon och socker och koka upp försiktigt. Skaka kastrullen då och då och låt småkoka tills marmeladen börjar tjockna, cirka 1–1 1/2 timme. Gör marmeladprov genom att hälla upp en matsked av sylten på ett fat. Om sylten inte flyter ihop när man drar ett finger genom den är den klar. Olika plommon ger olika koktid.

3
Ta sylten från värmen och skumma den. Rör i citronsaft och mandellikör.

4
Tillsätt eventuellt konserveringsmedel enligt förpackningens anvisning. Häll sylten i väl rengjorda burkar eller i frysförpackningar. Förvara mörkt och svalt, eller i frysen.