Du behöver

  • 2 msk rödlök finhackad
  • 15 st enbär finhackade
  • 15 st vitpepparkorn stötta
  • smör att steka i
  • 2 dl madeiravin
  • 2 st buljongtärningar grönsak
  • 5 dl crème fraîche
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk soja
  • gin

Gör så här

1
Fräs rödlök, enbär och vitpeppar i smöret i några minuter. Tillsätt madeiravin och buljongtärningar, låt koka ned till hälften, det tar cirka 10 minuter. Sila bort lök och enbär och rör i crème fraiche och sedan grädde. Låt såsen puttra 5–10 minuter. Rör om då och då. Tillsätt soja och ytterligare en skvätt madeiravin. Toppa eventuellt med en skvätt gin. Smaka av med salt vid behov.

2
Såsen passar bra till kötträtter, kyckling och vegetariskt.


Kommentar:
Tips: Den som inte tål grädde och crème fraiche kan till exempel använda matlagningsgrädde gjord på havre istället.
Receptet är skapat av Victor “Pson” Petersson.