Du behöver

  • 5 dl sushiris
  • 6 dl vatten
  • 0.5 tsk salt
  • morot Inlagd och rättika
  • 150 g rättika
  • 150 g morot
  • 1 tsk strösocker
  • 3 msk risvinäger
  • 2 krm salt
  • 500 g lax t ex salmalax
  • 4 st ägg
  • rapsolja neutral
  • 4 msk koreansk chilipasta gochujang
  • 2 msk rostade sesamfrön

Gör så här

1
Skölj riset noga i kallt vatten. Blötlägg i kallt vatten cirka 20 minuter.

2
Häll av i durkslag och lägg över i en kastrull tillsammans med 6 dl vatten och 1/2 tsk salt. Koka upp utan lock. Sänk till låg värme och sätt på locket. Låt småkoka under lock cirka 20 minuter. Lyft av locket och låt riset ånga av en stund innan servering.

3
Inlagd morot och rättika Skala och strimla rättika och morot i tunna strimlor. Antingen kan du skiva dem tunt och strimla skivorna eller strimla direkt med en juliennestrimlare. Massera in socker, vinäger och salt i grönsakerna och låt stå minst 10 minuter innan de serveras.

4
Skär laxen i mindre bit-ar, cirka 3 centimeter långa. Hetta upp en stekpanna så att den blir riktigt het och halstra laxen snabbt på varje sida. Laxen ska fortfarande ha en rå kärna. Krydda med salt.

5
Stek äggen i olja i het panna på ena sidan, och låt vitan bli frasig runtom.

6
Fyll fyra skålar med ris och toppa med inlagd morot och rättika, sidorätter, chilipasta, lax och stekt ägg. Strö över

7
sesamfrön. Servera direkt. Rör om och njut.