Du behöver

  • 5 st lammkotletter dubbla
  • salt peppar

Marinad:

4 st vitlöksklyftor
0.5 st röd chili
2.5 st salviablad
rosmarinkvistar plockade blad från 2
3 st lagerblad gärna färska
1 msk rödvinsvinäger
1 dl olivolja

Rotsaker:

2 st palsternackor
5.5 st morötter
1 st sötpotatis
4 st rödlökar små
0.5 st röd chili
1 st vitlök (ca 10 klyftor)
2 st rosmarin de plockade bladen
4 msk olivolja

Parmesan- och vitlökssmör:

125 g smör
50 g Parmesan finriven
1 st vitlöksklyfta pressad

Till servering:

3 st citronklyftor

Gör så här

1
Krydda kotletterna med salt och peppar. Skala och skiva vitlöken. Kärna ur och strimla chilin. Blanda och stöt lätt ihop vitlök, chili, salvia, rosmarin och lagerblad i en bunke. Blanda i vinäger och olja. Vänd kotletterna i marinaden. Täck med plast och låt stå i kylskåp minst 2–3 timmar. Vänd kotletterna 2–3 gånger under tiden.

2
Sätt ugnen på 225 grader.

3
Rotsaker:

4
Skala rotsakerna och skär dem i bitar. Tvätta sötpotatisen väl och skär den i klyftor. Dela rödlöken. Skär chilin i bitar. Lägg palsternacka, morötter, sötpotatis, rödlök, chili och vitlök på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med oljan och rosta i mitten av ugnen cirka 20 minuter. Blanda i rosmarinblad (spara lite till garneringen) och rosta ytterligare cirka 10 minuter.

5
Smöret:

6
Tärna smöret och lägg det i en bunke. Låt det ligga i rumstemperatur 20 minuter. Vispa upp med elvisp. Blanda i parmesan och vitlök.

7
Ta upp kotletterna ur marinaden. Stek dem cirka 3 minuter på varje sida. Servera kotletterna med de rostade rotsakerna, garnerade med de sparade rosmarinkvistarna, parmesan- och vitlökssmöret och citron.