Du behöver
- 150 g morot
- 150 g squash
- 1 st ägg
- 50 g bröd vitt utan kanter
- 50 g Parmesan
- 1 st vitlöksklyfta
- 250 g blandfärs
- 1 tsk citronskal finrivet
- 0.5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 2 msk olivolja
Till servering:
spagetti nykokt
1 st tomatsås se recept nedan
Parmesan
färska örter
Gör så här
1
Skala moroten och riv den och squashen på rivjärnets grova skär. Krama ur vätskan ur grönsakerna så noga du kan och lägg rivet i en bunke. Vispa ägget. Kör brödet till smulor i en matberedare. Finriv osten och vitlöksklyftan.
2
Blanda grönsaker, ägg, bröd, färs, ost, vitlök, rivet citronskal och kryddor noga i bunken.
3
Rulla smeten till bollar med fuktade händer. Stek köttbullarna runt om i olivoljan, i två omgångar i en stor panna, tills de får en fin stekyta.
4
Häll tomatsåsen över köttbullarna och låt dem puttra i såsen tills de är genomstekta (rör inte om i såsen om du kan låta bli, köttbullarna är lite ömtåliga eftersom de har en massa godsaker i sig och vill inte bli petade på för mycket).
5
Servera köttbullarna med nykokt spaghetti, toppa gärna med extra parmesan och lite hackade örter.
Receptet kommer från Flexitarianens kokbok – mycket grönt, lite kött (Tukan förlag).