Du behöver

  • 200 g smör
  • 1 st schalottenlök hackad
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 0.5 dl vatten
  • 0.5 dl vin torrt vitt
  • 4 st vitpepparkorn
  • 1 st persiljekvist
  • 3 st äggulor
  • 2 tsk citronjuice färskpressad
  • salt och nymald vitpeppar

Gör så här

1
Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen.

2
Koka ihop löken med vinäger, vatten, vin, peppar och persilja. Reducera till hälften. Sila bort kryddorna.

3
Vispa in äggulorna i vätskan och vispa på svag värme till en lite tjockare sås.

4
Dra av kastrullen från värmen och vispa droppvis i smöret till en krämig sås.

5
Blir såsen för tjock kan man tillsätta lite vatten.

6
Smaka av med citronjuice, salt och peppar.


Kommentar:
Receptet kommer från Ägg – recept och teknik av Tove Nilsson (Natur & Kultur).