Du behöver

  • 1.5 pkt jäst
  • 5 dl vatten 37 grader
  • 0.75 dl olivolja
  • 6 dl rågmjöl
  • 1.5 tsk salt
  • 6.5 dl vetemjöl special
  • 400 g valnötskärnor

Gör så här

1
Smula jästen i bunken till köksmaskinen. Häll på vattnet, rör tills jästen lösts. Tillsätt olja och rågmjöl, arbeta degen jämn på lågt varv.

2
Strö i salt och arbeta in det mesta av vetemjölet, men spara 1 dl till utbakningen. Låt jäsa 45–60 minuter under bakduk.

3
Arbeta samman degen igen 4–5 minuter. Tillsätt nötterna mot slutet.

4
Knåda degen 5 minuter på lätt mjölad bänk och dela den i två lika bitar. Trilla varje bit till knubbig korv, vrid den ett par varv och lägg på papprad plåt.

5
Låt jäsa 45 minuter under bakduk. Värm under tiden

6
ugnen till 200 grader.

7
Pensla bröden med vatten och strö på lite rågmjöl. Grädda i ugnens nedre del 25–30

8
minuter, tills brödets undersida

9
svarar med dovt ljud på kontrollknackning.

10
Låt svalna på galler, inrullat i handduk om du vill ha mjuk skorpa.


Kommentar:
Tips! Den som inte tål nötter kan använda pumpafrön i stället för valnötter.