Du behöver
- 1.5 pkt jäst
- 5 dl vatten 37 grader
- 0.75 dl olivolja
- 6 dl rågmjöl
- 1.5 tsk salt
- 6.5 dl vetemjöl special
- 400 g valnötskärnor
Gör så här
1
Smula jästen i bunken till köksmaskinen. Häll på vattnet, rör tills jästen lösts. Tillsätt olja och rågmjöl, arbeta degen jämn på lågt varv.
2
Strö i salt och arbeta in det mesta av vetemjölet, men spara 1 dl till utbakningen. Låt jäsa 45–60 minuter under bakduk.
3
Arbeta samman degen igen 4–5 minuter. Tillsätt nötterna mot slutet.
4
Knåda degen 5 minuter på lätt mjölad bänk och dela den i två lika bitar. Trilla varje bit till knubbig korv, vrid den ett par varv och lägg på papprad plåt.
5
Låt jäsa 45 minuter under bakduk. Värm under tiden
6
ugnen till 200 grader.
7
Pensla bröden med vatten och strö på lite rågmjöl. Grädda i ugnens nedre del 25–30
8
minuter, tills brödets undersida
9
svarar med dovt ljud på kontrollknackning.
10
Låt svalna på galler, inrullat i handduk om du vill ha mjuk skorpa.
Tips! Den som inte tål nötter kan använda pumpafrön i stället för valnötter.