Du behöver

  • 4 palsternackor
  • 6–8 jordärtskockor
  • 3 msk olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 400 g varmrökt sidfläsk
  • 50 g valnötter, rostade i torr panna
  • 50 g parmesanost, flagad
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk vit balsamvinäger
  • 1 tsk flytande honung
  • 1 ask salladsskott, t ex ruccola eller mangold

Gör så här

1
Sätt ugnen på 225 grader. Skala palsternackorna och skär i grova bitar. Skrapa bort det mesta av skalet från jordärtskockorna med en vass kniv. Dela i halvor. Lägg palsternackor och jordärtskockor på en plåt och ringla över olja. Krydda med salt och peppar och blanda. Rosta mitt i ugnen i cirka 15–20 minuter tills grönsakerna känns mjuka och fått fin färg.

2
Skär bort svålen om den sitter kvar på fläsket och skär ner fläsket i mindre bitar. Stek det knaprigt på bägge sidor i en panna. Lägg på hushållspapper så att fettet rinner av. Grovhacka valnötterna och blanda med parmesanosten. Blanda olja med vin-äger och honung, smaka av med salt och peppar. Lägg upp ljumma rotfrukter på ett fat och varva med sidfläsk, nötter och parmesanost. Ringla över dressingen och toppa med salladsskott.