Du behöver

  • 250 g lingon
  • 2.5 dl socker
  • 4 dl vatten
  • 5 st päron (gärna gråpäron)
  • lingon till servering

Kolasås:

1 dl strösocker
1.5 dl vispgrädde
1 nypa salt
1 st smör klick

Tillbehör:

vispad gräddklick

Gör så här

1
Låt lingon, socker och vatten puttra i 4 minuter. Sila av lingonen, häll tillbaka saften i kastrullen.

2
Skala päronen och halvera dem. Skär bort kärnhus och blomfnaset i änden. Koka päronen i lingonsaften tills de blir mjuka.

3
Kolasås: Smält strösockret i en kastrull och värm vispgrädden i en annan. När sockret smält och börjat bli brunt ta det från värmen och rör försiktigt i grädden. Rör till en jämn sås, låt puttra i 25 minuter till en seg kolasås. Smaka av med en nypa salt och rör i en klick smör. Låt såsen svalna något.

4
Servera päronen ljumma eller kalla med kolasås, en gräddklick och lingon.