Du behöver

  • 2 dl havregryn
  • 1 dl rågkross
  • 1 dl vetekross
  • 1 dl linfrö
  • 7 dl vatten + 1/2 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 3 dl filmjölk
  • 1 dl rapsolja
  • 1 dl sirap
  • 14 dl rågsikt
  • 2 tsk salt

Gör så här

1
Koka en gröt av havregryn, rågkross, vetekross, linfrö och 7 dl vatten. Låt gröten svalna.

2
Smula jästen i 1/2 dl ljummet vatten och blanda i den avsvalnade gröten. Blanda i filmjölk, rapsolja, sirap och slutligen rågsikt och salt till en lös deg. Låt jäsa övertäckt cirka 40 minuter.

3
Sätt ugnen på 225 grader.Knåda degen försiktigt på mjölat bakbord. Dela den i två delar. Baka ut dem till rullar. Platta till rullarna och skär ut i ett sicksackmönster till trekanter. Det blir cirka 15 frallor av varje rulle. Placera bröden på papprad plåt och låt jäsa cirka 20 minuter.

4
Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter. Ställ gärna en rostfri behållare med vatten i botten av ugnen eller spreja med en blomspruta in i ugnen för att få en fin skorpa. För extra fin färg, höj plåten till övre delen av ugnen de sista tre minuterna. Brödet går att frysa.