Du behöver
- 125 g smör
- 1 1/4 dl strösocker
- 2 ägg
- 75 g (1 1/4 dl) vetemjöl
- 2 krm salt
- 1 1/2 msk kakao
- 4 msk kallt starkt kaffe
- smör till gräddning
- plättlagg med ugnshärdigt skaft
- 1/2 dl pärlsocker
Gör så här
1
Värm ugnen till 225 grader.
2
Rör smör och socker pösigt, gärna med elvisp. Blanda i ett ägg
3
åt gången och rör sist i mjöl, salt, siktad kakao och kaffe. Blanda smeten jämn.
4
Smörj groparna i ett plättjärn lätt och klicka och bred ut en knapp matsked smet i varje grop.
5
Strö på lite pärlsocker.
6
Grädda mitt i ugnen cirka 8 minuter.
7
Ta ut (med grillvantar!) och lossa genast med pannkaksspade
8
eller palettkniv. Lägg genast att svalna till bågar över exempelvis en uppochnervänd vågig baguetteplåt. Eller låt svalna platt på galler. Gör om tills smeten gått åt.
9
.
Tips! Kaffet kan bytas mot pressad apelsin.