Du behöver

  • 1 pkt saffran (0,5 g)
  • 4 tsk kokande vatten
  • 200 g smör normalsaltat och rumstempererat
  • 0.5 tsk paprikapulver milt
  • 0.25 krm kajennpeppar
  • 2 st vitlöksklyftor skalade och finrivna
  • 0.5 krm salt
  • 4 st ryggbiff eller entrecote, portionsstora bitar à ca 200 g
  • 1 st aubergine
  • 1 st squash
  • 1 st fänkål
  • 2 st lökar röda
  • 1 st gul paprika
  • 12 st timjankvistar små färska
  • salt och peppar
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • chiliflingor
  • flingsalt
  • klyftpotatis ugnsbakad

Gör så här

1
Blanda saffran och kokande vatten i en liten kopp. Låt stå cirka 10 minuter.

2
Lägg smöret i en bunke och vispa upp det med elvisp. Tillsätt paprikapulver, kajennpeppar, vitlök och salt. Sila ner saffransvattnet genom finmaskig sil. Vispa ihop allt. Smaka av.

3
Spritsa fina toppar av smöret eller forma det till en rulle i fuktat smörpapper. Låt stelna i kylskåp minst 1 timme. Ta fram och låt smöret ligga i rumstemperatur cirka 10 minuter inför serveringen. Det rullade smöret skärs i slantar.

4
Låt köttet ligga i rumstemperatur cirka 25 minuter.

5
Ansa och skär aubergine, squash och fänkål i små bitar. Skala, klyfta och dela löken i blad. Dela, kärna ur och tärna paprikan.

6

7
Fräs grönsakerna var för sig i oljan i en panna ca 3 minuter och ta upp dem på en tallrik. Lägg de frästa grönsakerna tillbaka i pannan. Blanda i timjankvistarna. Fräs grönsakerna ca 1 minut. Salta, peppra och ringla över vinägern. Håll grönsakerna varma.

8
Grilla eller stek köttet på grillen eller i en het stekpanna, cirka 3 minuter på varje sida. Salta, peppra och lägg köttet på varma tallrikar. Toppa med smöret. Garnera med chiliflingor och flingsalt. Servera med grönsakerna och klyftpotatis.