Du behöver
- smör till formarna
- 100 g smör
- 1.5 dl vetemjöl (90 g)
- 1 tsk bakpulver
- 2 st ägg
- 1 dl strösocker
- 0.5 st citron det yttersta finrivna skalet
Gör så här
1
Sätt ugnen på 200 grader.
2
Pensla formarna noggrant med lite smält smör. Pudra över lite vetemjöl.
3
Smält smöret till kakorna.
4
Mät upp mjöl och bakpulver i en bunke.
5
Vispa ihop ägg, socker och citronskal lätt. Rör ner äggsmeten i mjölblandningen. Rör även ner det smälta smöret i smeten. Låt smeten stå och svälla några minuter.
6
Fyll smeten nästan ända upp i formarna, gärna med hjälp av en spritspåse. Lägg formarna på en plåt eller på ett ugnsgaller och grädda mitt i ugnen cirka 8 minuter, gärna med varmluft. Grädda något längre om du inte använder varmluft. Kakorna ska bli lätt gyllenbruna på toppen. Stjälp ut kakorna direkt. Ät kakorna samma dag, eller frys in dem som blir över.
7
Tips Madeleineformar i teflon eller silikon finns i välsorterade köksbutiker. Har du inte tillräckligt många formar går det bra att grädda kakorna i flera omgångar, och har du inga specialformar alls kan du använda små pappersmuffinsformar.
Recept ur boken Franska bakverk av Mia Öhrn.