Du behöver

Lag

2 st bananschalottenlökar skalade, skivade
5 st stjälkar i bitar
1 st morot skalad, skivad
12 st vitpepparkorn
2 dl inläggningsättika 6 %
3 dl strösocker
6 dl vatten
1 tsk salt
800 g laxfilé (700 utan skinn)

Gör så här

1
Koka upp lagen och låt koka i 5 minuter. Låt svalna till fingervarm.

2
Sätt ugnen på strax under 100 grader. Dela skinnfri lax i bitar om 40–50 gram per bit. Lägg bitarna tätt i en ugnsform. Häll lagen över så att den täcker. Om lagen inte täcker så gör mer lag eller fyll på med lite vatten.

3
Tillaga laxen sakta i ugnen med ett bakplåtspapper över i cirka 30 minuter. Fisken ska få en innertemperatur på 43 grader, använd termometer. Ta ut ur ugnen och kyl genom att sätta formen i en större form med kallt vatten i.

4
Förvara laxen i lagen i kylen tills det är dags för servering. Ta upp laxen med hålslev, låt rinna av och lägg upp den på ett fat. Dekorera med dillvippor och servera med örtsås.