Du behöver

Du behöver

1.5 kg lammstek benfri
1 dl kärnfria kalamataoliver hackade + 1 dl hela till garnering
4 st vitlöksklyftor hackade
1 dl salviablad grovhackade
salt
svartpeppar nymald
2 msk rapsolja till stekning
2 tsk rivet citronskal till garnering
timjankvistar till garnering
rostade rotfrukter
3 st rödbetor skalade
3 st gulbetor skalade
2 st morötter skalade
2 st palsternackor skalade
0.5 dl rapsolja
5 st timjankvistar
salt
svartpeppar nymald
salsa verde
2 dl persilja plockad
2 st vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1 st citron färskpressad saft och rivet skal
salt
svartpeppar nymald

Gör så här

1
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg oliver, vitlök och salviablad i “hålrummet” där benet suttit, salta och peppra.

2
Trä ett nät över steken eller bind upp med bomullssnöre.

3
Stek lammsteken gyllene i smör och rapsolja, lägg i en ugnsfast form och ugnsbaka med termometer (stick in i den tjockaste delen) tills den har en innertemperatur på 55 grader för rött kött och 60 grader för medium. Ta ut köttet och låt det vila.

4
Rostade rotfrukter Sätt ugnen på 200 grader. Dela rotfrukterna i mindre bitar och lägg i en ugnsfast form.

5
Ringla över oljan och blanda runt med timjankvistar, salt och nymald svartpeppar. Ugnsbaka i cirka 30–40 minuter tills rotfrukterna fått fin färg och är klara rakt igenom.

6
Salsa verde: Mixa alla ingredienser i en minimixer eller med stavmixer och smaka av med salt och nymald svartpeppar.

7
Värm på köttet något och skiva upp i skivor om en halv centimeter och lägg på ett fat. Garnera med oliver, rivet citronskal och timjankvistar. Ringla över lite salsa verde och servera med rotfrukterna.