Du behöver
- 1,2 kg urbenad laxfilé, gärna mittbit
- 1 tsk salt
- 2 krm nymalen vitpeppar
- 1 uppvispat ägg
- Strössel
- 1 dl rivet, dygnsgammalt bröd
- 1 1/2 dl rostad lök
- 1 hackad vitlöksklyfta
- 1 dl finhackad persilja
- 1/2 tsk salt
- Kantarellsallad
- 500 g kantareller
- 2 msk smör
- 140 g (2 påsar) sköljd babyspenat
- 1 tsk salt
- 2 krm vitpeppar
- saften av 1/2 citron
- 2 msk kallpressad rapsolja
Gör så här
1
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg laxen på en bakplåtspappersklädd plåt. Gnid med salt och peppar.
2
Stöt ihop ingredienserna till strösslet i en mortel. Pensla laxen lätt med uppvispat ägg. Strö över smulorna.
3
Tillaga laxen mitt i ugnen i 20–25 minuter tills innertemperaturen är 54 grader.
4
Gör salladen under tiden. Fräs svampen i en rymlig panna på medelvärme tills all vätska dunstat bort. Höj värmen och lägg i smöret, fräs tills svampen har fått fin färg. Salta och peppra. Vänd ner spenaten. Pressa över citronsaft och ringla i oljan. Servera till den varma laxsidan.
5
Lite citronklyftor att pressa över är också gott till.