Du behöver

  • 1,2 kg urbenad laxfilé, gärna mittbit
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymalen vitpeppar
  • 1 uppvispat ägg
  • Strössel
  • 1 dl rivet, dygnsgammalt bröd
  • 1 1/2 dl rostad lök
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 1 dl finhackad persilja
  • 1/2 tsk salt
  • Kantarellsallad
  • 500 g kantareller
  • 2 msk smör
  • 140 g (2 påsar) sköljd babyspenat
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • saften av 1/2 citron
  • 2 msk kallpressad rapsolja

Gör så här

1
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg laxen på en bakplåtspappersklädd plåt. Gnid med salt och peppar.

2
Stöt ihop ingredienserna till strösslet i en mortel. Pensla laxen lätt med uppvispat ägg. Strö över smulorna.

3
Tillaga laxen mitt i ugnen i 20–25 minuter tills innertemperaturen är 54 grader.

4
Gör salladen under tiden. Fräs svampen i en rymlig panna på me­delvärme tills all vätska dunstat bort. Höj värmen och lägg i smöret, fräs tills svampen har fått fin färg. Salta och peppra. Vänd ner spenaten. Pressa över citronsaft och ringla i oljan. Servera till den varma laxsidan.

5
Lite citronklyftor att pressa över är också gott till.