Du behöver

  • 250 g hummerskal (2 humrar)
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st gul lök
  • 1 st morot
  • 0.5 st rotselleri skalad och skuren
  • 1 tsk dillfrö
  • 1 tsk torkad timjan
  • 0.5 tsk paprikapulver
  • 1 dl tomatpuré
  • 4 msk olja till stekning
  • 5 dl vitt vin

Gör så här

1
Sätt ugnen på 250 grader, varmluftseffekt.

2
Lägg hummerskalen i en ugnssäker form och rosta i cirka 15 minuter.

3
Skala och hacka vitlök och lök. Skala och skär morot och rotselleri i bitar.

4
Fräs grönsaker, kryddor och tomatpuré i olja i en stor kastrull tills det får färg. Tillsätt skalen och fräs i ytterligare 2–3 minuter.

5
Häll på vin och sedan vatten tills det knappt täcker. Koka upp och skumma av, låt sjuda utan lock i cirka 20 minuter. Ta av från värmen och låt stå och dra i cirka 30 minuter.

6
Sila av skalen och koka ner fonden tills cirka hälften kvarstår.

7

8
Tips! Det här är ett utmärkt sätt att ta vara på hummerskal även vid andra tillfällen. Hummerfonden går bra att frysa. Använd som grund till soppor, såser, risotto och fiskrätter.