Du behöver
- 250 g hummerskal (2 humrar)
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 st gul lök
- 1 st morot
- 0.5 st rotselleri skalad och skuren
- 1 tsk dillfrö
- 1 tsk torkad timjan
- 0.5 tsk paprikapulver
- 1 dl tomatpuré
- 4 msk olja till stekning
- 5 dl vitt vin
Gör så här
1
Sätt ugnen på 250 grader, varmluftseffekt.
2
Lägg hummerskalen i en ugnssäker form och rosta i cirka 15 minuter.
3
Skala och hacka vitlök och lök. Skala och skär morot och rotselleri i bitar.
4
Fräs grönsaker, kryddor och tomatpuré i olja i en stor kastrull tills det får färg. Tillsätt skalen och fräs i ytterligare 2–3 minuter.
5
Häll på vin och sedan vatten tills det knappt täcker. Koka upp och skumma av, låt sjuda utan lock i cirka 20 minuter. Ta av från värmen och låt stå och dra i cirka 30 minuter.
6
Sila av skalen och koka ner fonden tills cirka hälften kvarstår.
7
8
Tips! Det här är ett utmärkt sätt att ta vara på hummerskal även vid andra tillfällen. Hummerfonden går bra att frysa. Använd som grund till soppor, såser, risotto och fiskrätter.