Du behöver

  • 30 g smör
  • 0.5 dl matolja (med neutral smak)
  • 2.5 dl vatten + 2 ½ dl mjölk
  • 300 g kokt potatis
  • 2 msk gräddfil (kan uteslutas)
  • 1 pkt torrjäst (12 g)
  • 1 msk salt 2 msk socker
  • 13 dl vetemjöl + till utbakningen

Gör så här

1
Smält smöret. Tillsätt oljan, vattnet och mjölken. Värm till 40–50 grader. Mosa den kokta potatisen i en degbunke. Rör ner gräddfilen, torrjäst, salt, socker och en del av vetemjölet. Tillsätt vätskan. Arbeta degen. Tillsätt resten av mjölet och arbeta ner det. Degen ska vara ganska kladdig. Strö lite utbakningsmjöl över degen och låt jäsa i bunke under en handduk i 30 minuter. Vänd ut degen på ett bord och arbeta ihop den med lite mjöl. Dela degen i “arbetsvänliga” bitar. Gör till en rulle och skär i 30 småbitar. Doppa i mjöl och platta ut till 1 centimeter tjocka tekakor. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Nagga och låt jäsa 30 minuter under bakduk.

2
Grädda i 250 graders ugnsvärme 8–10 minuter.


Kommentar:
Det här är ett läsarrecept av Anna-Stina Svensson, Hjo.