Du behöver

  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl råströsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 100 g sötmandel skållad, hackad
  • smör till plättjärnet
  • 75 g mörk choklad (70 %)
  • olja neutral, 2 droppar

Gör så här

1
Värm ugnen till 150 grader. Blanda grädde, socker och smör i kastrull, sjud 4–5 minuter på medelvärme. Rör i mjöl och mandel.

2
Klicka 1/2 matsked smet per kaka i lätt smörad plättlagg. Grädda mitt i ugnen 12–15 minuter till fin färg. Låt svalna lite innan kakorna lossas med kniv.

3
Bryt chokladen och smält den med oljan i en liten skål i mikron på högsta effekt i intervall på ungefär 30+15+15 sekunder. Rör om lite mellan gångerna. Doppa kakorna till hälften i choklad, låt stelna på bakplåtspapper.

4
Kakorna kan frysas.


Kommentar:
Tips! Blanda gärna någon matsked finhackade syltade citrusskal i smeten före gräddning – eller i den smälta chokladen.
Inget plättjärn? Klicka smeten glest på papprade plåtar och grädda som ovan. Kakorna rinner ut mera, och blir skira och fina.
Passa ugnen – de tunna kakorna blir lite fortare färdiga.