Du behöver

Botten

400 g mandelmassa
100 g mörk choklad
1 msk kakao
1 st ägg
2 st äggvitor

Mjölkchokladtryffel

300 g mjölkchoklad
200 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
0.5 dl svartvinbärslikör eller hallonlikör

Garnering

bär ätliga blommor, t ex krasse

Gör så här

1
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i botten av en rund form med löstagbara kanter, 24 cm i diameter.

2
Spänn fast kanten runt pappret. Riv mandelmassa och choklad fint i en matberedare. Lägg blandningen i en bunke och rör ner kakao, ägg och äggvitor.

3
Fördela smeten jämnt i formen.

4
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 15 minuter. Låt kallna helt. Lossa kakan från formen och ta bort bakplåtspappret. Vänd sedan upp kakan i formen igen.

5
Bryt chokladen till tryffeln i bitar. Koka upp grädden.

6
Dra kastrullen från värmen och lägg i chokladen.

7
Rör till en jämn, slät smet. Värm den på svag värme på spisen om chokladen inte smälter. Rör i likör.

8
Häll smeten över kakbotten i formen och ställ den kallt för att stelna i minst 5 timmar eller över natten.

9
Skär längs kanterna med en vass kniv och lossa sedan formen.

10
Garnera med bär och blommor.


Kommentar:
Receptet är från boken “Svenska kakor och desserter” (Max Ström).