Du behöver

  • 1 msk rapsolja
  • 1 gul lök, i skivor eller hackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 msk vetemjöl
  • 1,5 dl grädde
  • 3,5 dl mellanmjölk (går även bra med annan mjölk)
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk fransk örtkrydda
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 800 g potatis skalad och skivad
  • 100 g västerbottensost, riven

Gör så här

1
1. Fräs lök och vitlök lätt i oljan utan att den får färg. Använd en stor gryta

2

3
2. Blanda i vetemjölet och rör om. Vispa i grädden och mjölken. Koka upp under omrörning/vispning. Krydda. Såsen blir väldigt salt, men det behövs i och med att potatisen är helt okryddad.

4

5
3. Häll den skalade och skivade potatisen i grytan. Låt koka upp och sjud i 10-15 minuter eller tills potatisen börjar mjukna något.

6

7
4. Blanda i den rivna västerbottensosten och häll allt i en vid gratängform. Grädda mitt i ugnen ca 30 min i 225 graders värme.


Kommentar:
260 KCAL PER PORTION
E% 10 proc protein, 52 proc fett, 38 proc kolhydrater