Du behöver
- 1 msk rapsolja
- 1 gul lök, i skivor eller hackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 msk vetemjöl
- 1,5 dl grädde
- 3,5 dl mellanmjölk (går även bra med annan mjölk)
- 2 tsk salt
- 1 tsk fransk örtkrydda
- 0,5 tsk svartpeppar
- 800 g potatis skalad och skivad
- 100 g västerbottensost, riven
Gör så här
1
1. Fräs lök och vitlök lätt i oljan utan att den får färg. Använd en stor gryta
2
3
2. Blanda i vetemjölet och rör om. Vispa i grädden och mjölken. Koka upp under omrörning/vispning. Krydda. Såsen blir väldigt salt, men det behövs i och med att potatisen är helt okryddad.
4
5
3. Häll den skalade och skivade potatisen i grytan. Låt koka upp och sjud i 10-15 minuter eller tills potatisen börjar mjukna något.
6
7
4. Blanda i den rivna västerbottensosten och häll allt i en vid gratängform. Grädda mitt i ugnen ca 30 min i 225 graders värme.
260 KCAL PER PORTION
E% 10 proc protein, 52 proc fett, 38 proc kolhydrater