Du behöver

  • 1 liter rensade lingon
  • 6 dl vatten
  • 6–8 svartpepparkorn
  • 1/2 vaniljstång
  • 2 1/2 kg päron, helst en fast sort
  • citron(syra)
  • 11 dl strösocker per liter
  • avrunnen saft
  • 1 krm natriumbensoat
  • 3 liters burkvolym
  • vispad grädde

Gör så här

1
Koka upp lingonen med vattnet, pepparkorn och längssnittad, urskrapad vaniljstång och sjud tills bären gett från sig sin saft. Sila över i bunke och låt självrinna en halvtimme.

2
Skala päronen under tiden. Lägg i bunke med vatten och lite pressad citron (eller citronsyra), annars mörknar frukten. Mät saften, häll tillbaka den i grytan och tillsätt sockret i anpassad mängd. Koka upp och lägg ner så mycket frukt i taget att den får plats under ytan. Sjud päronen mjuka på låg värme, känn efter med sticka för lagom konsistens. Ta upp med hålslev och lägg i rena, heta glasburkar.

3
När alla päron kokat ska saften kokas upp, ytskummas och svalna. Rör ut konserveringsmedlet i en kopp av saften först och sedan i hela satsen. Häll saften över päronen, ända till burkranden. Täck med en bit plastfolie och skruva lock ovanpå när burkinnehållet är helt kallt. Förvara kallt.