Du behöver

  • Till fisken:
  • 50 g valnötter
  • 150 g färskost (typ philadelphia)
  • 600 g rödtungefiléer
  • ca 1 dl ströbröd
  • 1 tsk rosépeppar
  • 4 msk smör
  • Till selleripurén:
  • 1/2 kg rotselleri
  • 1/2 kg potatis
  • 4 msk smör
  • salt
  • Till rödvinsskyn:
  • 2 dl spad från sellerikoket
  • 1/2 dl gott rödvin
  • 1/2 köttbuljongtärning
  • 50–75 g mjukt smör
  • (salt, peppar)
  • Till servering:
  • en kvist timjan

Gör så här

1
Börja med att förbereda selleripurén. Skär selleri och potatis i bitar och koka dem mjuka.

2
Under tiden som rotsakerna kokar förbereds fisken. Hacka valnötter och blanda dem med färskosten. Fyll rödtungan med ostblandningen genom att vika fisken som ett litet paket. Panera ovansidan av fiskpaketet med ströbröd som blandats med krossad rosépeppar.

3

4
När sellerin och potatisen är färdigkokt, häll 2 deciliter av spadet i en kastrull tillsammans med rödvin och buljongtärning. Låt koka ihop tills cirka hälften av vätskan återstår.

5
Pressa sellerin och potatisen till ett mos tillsammans med en smörklick och lite salt.

6
Stek rödtungans panerade sida tills den fått fin färg. Lägg över den i en smord, ugnsfast form och baka den färdig i ugnen i 200 grader cirka 15 minuter. (En snabbvariant är att enbart steka den på spisen, några minuter på varje sida, men då kanske inte fyllningen blir jämnvarm.)

7

8
När det är dags för servering gör man såsen färdig genom att vispa ner smöret klickvis i skyn. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.

9

10
Servering: Lägg upp fisken tillsammans med selleripuré och ringla över lite sås. Garnera med en timjankvist.


Kommentar:
Rödvinsskyn ger en spännande smakbrytning, men kan också uteslutas om man vill göra det riktigt enkelt för sig.