Du behöver

  • 600 g strömmingsfiléer
  • nymalen vitpeppar
  • 1 dl hackad färsk citronmeliss eller persilja
  • 2 tsk salt
  • 1/2 dl fint råg- eller grahamsmjöl
  • 3 msk smör/margarin
  • Stuvad fänkål:
  • ca 500 g fänkål
  • vatten
  • salt
  • 1/2 dl finklippt gräslök
  • 4 dl mjölk
  • 3 msk vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm nymalen vitpeppar
  • 1 msk smör/margarin
  • Att äta till:
  • kokt potatis

Gör så här

1
Börja med stuvningen: Skär fänkålen i ganska stora bitar. Lägg dem i kokande saltat vatten (1 tsk salt/liter vatten) och koka cirka 5 minuter tills kålen är knappt mjuk. Låt kålen rinna av i ett durkslag.

2
Häll mjölken till såsen i en kastrull. Vispa ner mjölet och koka upp under omrörning. Låt koka 3 minuter. Ta kastrullen från plattan, smaka av med salt och peppar. Rör i smör. Blanda i fänkål och gräslök.

3
Skölj filéerna. Lägg dem på en skärbräda med skinnsidan ner. Vrid över lite peppar från kvarnen och fördela det gröna hacket över. Vik ihop filéerna på mitten.

4
Blanda salt och mjöl på en tallrik. Vänd börsarna i mjölet och stek dem ljusbruna i matfett på medelvärme i en stekpanna. Fäst med tandpetare om de öppnar sig.

5
Servera börsarna med den stuvade fänkålen och kokt potatis.