Du behöver
- 600 g strömmingsfiléer
- nymalen vitpeppar
- 1 dl hackad färsk citronmeliss eller persilja
- 2 tsk salt
- 1/2 dl fint råg- eller grahamsmjöl
- 3 msk smör/margarin
- Stuvad fänkål:
- ca 500 g fänkål
- vatten
- salt
- 1/2 dl finklippt gräslök
- 4 dl mjölk
- 3 msk vetemjöl
- 1/2 tsk salt
- 1 krm nymalen vitpeppar
- 1 msk smör/margarin
- Att äta till:
- kokt potatis
Gör så här
1
Börja med stuvningen: Skär fänkålen i ganska stora bitar. Lägg dem i kokande saltat vatten (1 tsk salt/liter vatten) och koka cirka 5 minuter tills kålen är knappt mjuk. Låt kålen rinna av i ett durkslag.
2
Häll mjölken till såsen i en kastrull. Vispa ner mjölet och koka upp under omrörning. Låt koka 3 minuter. Ta kastrullen från plattan, smaka av med salt och peppar. Rör i smör. Blanda i fänkål och gräslök.
3
Skölj filéerna. Lägg dem på en skärbräda med skinnsidan ner. Vrid över lite peppar från kvarnen och fördela det gröna hacket över. Vik ihop filéerna på mitten.
4
Blanda salt och mjöl på en tallrik. Vänd börsarna i mjölet och stek dem ljusbruna i matfett på medelvärme i en stekpanna. Fäst med tandpetare om de öppnar sig.
5
Servera börsarna med den stuvade fänkålen och kokt potatis.