Du behöver

  • 4 rejäla bifftomater
  • 2 rödlökar
  • 2 hela vitlökar
  • 1-2 förpackningar (ˆ 250 g) halloumiost
  • 2-3 krm pepparmix
  • 1 tsk pizzakrydda eller oregano
  • 1-2 msk olivolja
  • Olivbröd med doft av rosmarin:
  • 1 bröd
  • 25 g jäst
  • 3 dl kall mjölk eller vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • ca 7 1/2 dl Vetemjöl special
  • Garnering:
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk sesamfrö
  • ca 25 svarta urkärnade oliver
  • ca 14 små toppskott rosmarin
  • 2 msk grovriven parmesanost
  • flingsalt

Gör så här

1
1. Skär tomaterna i tjocka skivor och lägg dem på ett ugnssäkert fat.

2
2. Skala och dela rödlökarna och placera dem mellan tomaterna med snittytan upp. Dela vitlökarna och placera även dem på fatet.

3
3. Skär halloumiosten i rätt tjocka skivor och lägg dem på tomaterna. Strö på rikligt med pepparmix och pizzakrydda eller enbart oregano. Ringla över olivolja.

4
4. Sätt in rätten mitt i ugnen i 225 grader, 20-25 minuter, tills osten fått fin färg och löken är mjuk.

5
5. Servera med nybakat olivbröd.

6
Olivbröd:

7
1. Smula ned jästen i matberedarens skål. Häll på det kalla vattnet eller mjölken. Tillsätt oljan. Rör tills jästen löst sig.

8
2. Tillsätt salt och det mesta av mjölet. Starta maskinen och kör tills degen är väl bearbetad, men den ska vara ganska lös och kladdig. Ta upp degen och platta ut den med rejält mjölad hand, till en jämn platta direkt på bakpappersklädd plåt.

9
3. Pensla ytan med olivolja och strö över sesamfrön. Tryck med fingrarna i degen, så att det bildas gropar. Lägg i oliver och rosmarinkvistar. Strö över parmesanost och lite flingsalt.

10
4. Täck först med ett bakplåtspapper och ovanpå detta en bakduk. Låt degen jäsa i rumstemperatur minst 1 timme. 5. Grädda mitt i ugnen i 225 grader 10-12 minuter tills brödet har fin färg och är genomgräddat.