Du behöver

  • Rabarbersalsa:
  • 500 g rabarber
  • 1 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1 röd chili
  • 1–2 msk rosépeppar
  • Ankbröst:
  • 2 (tinade) ankbröst, ca 350 g
  • salt, svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 2–3 msk balsamvinäger
  • Rårakor:
  • 8 potatisar
  • 1 tsk salt
  • 3 msk smör
  • svartpeppar

Gör så här

1
Skölj rabarbern. Skiva den max centimetertjockt, så behöver den inte skalas. Lägg i kastrull med vatten och socker. Tunnskiva och kärna ur chilifrukten, lägg i den och krossad rosépeppar. Koka upp och sjud några minuter tills rabarbern är mjuk, känn med sticka. Mycket lös salsa kan redas med lite potatismjöl blandat med 1/2 deciliter kallvatten. Koka upp under omrörning, dra åt sidan.

2
Torka av köttet, salta och peppra den runt om. Bryn smöret i stekpanna på näst högsta värme, lägg i fågelbrösten när smöret tystnat. Låt köttet ta färg 3–4 minuter på varje sida, pensla med vinägern och svep in i aluminiumfolie. Låt vila i folie med handduk runt 10 minuter innan köttet skivas upp. Det ska vara rosa inuti.

3
Skala potatisarna, riv dem medelfint och blanda med det mesta av saltet. Stek som platta klickar på dryg medelvärme i smör ett par minuter på varje sida. Salta och peppra under stekningen.