Du behöver

  • 1 flaska rödvin (75 cl), gärna Rioja
  • 1 1/2 tsk torkad timjan
  • 4–5 msk flytande honung
  • 1 kg torkade fikon
  • 1/2 g saffran
  • 1 sockerbit
  • 3 msk apelsinmarmelad
  • Till servering
  • Glass eller lätt vispad grädde

Gör så här

1
Häll rödvinet i en kastrull tillsammans med timjan och honung.

2
Låt koka upp och sjud sedan sakta i 3 minuter.

3
Tillsätt fikonen och sjud mycket sakta och försiktigt under lock i cirka 15 minuter. De ska bli helt mjuka men inte koka sönder!

4
Stöt saffran med en sockerbit i en mortel. Lägg ner små klickar av apelsinmarmeladen samt saffran i kastrullen. Lägg på locket igen och sjud i ytterligare 5–6 minuter.

5
Lyft till sist försiktigt över fikonen med hålslev till en stor skål (eller väl rengjorda burkar om de ska användas som present eller ätas senare).

6
Koka ihop lagen utan lock

7
i 10 minuter eller tills den tjocknat något. Häll lagen över fikonen i skålen (eller burken och förslut). Servera dem med glass eller lätt vispad grädde.