Du behöver
- 1 flaska rödvin (75 cl), gärna Rioja
- 1 1/2 tsk torkad timjan
- 4–5 msk flytande honung
- 1 kg torkade fikon
- 1/2 g saffran
- 1 sockerbit
- 3 msk apelsinmarmelad
- Till servering
- Glass eller lätt vispad grädde
Gör så här
1
Häll rödvinet i en kastrull tillsammans med timjan och honung.
2
Låt koka upp och sjud sedan sakta i 3 minuter.
3
Tillsätt fikonen och sjud mycket sakta och försiktigt under lock i cirka 15 minuter. De ska bli helt mjuka men inte koka sönder!
4
Stöt saffran med en sockerbit i en mortel. Lägg ner små klickar av apelsinmarmeladen samt saffran i kastrullen. Lägg på locket igen och sjud i ytterligare 5–6 minuter.
5
Lyft till sist försiktigt över fikonen med hålslev till en stor skål (eller väl rengjorda burkar om de ska användas som present eller ätas senare).
6
Koka ihop lagen utan lock
7
i 10 minuter eller tills den tjocknat något. Häll lagen över fikonen i skålen (eller burken och förslut). Servera dem med glass eller lätt vispad grädde.