Du behöver

Kakan

125 g smör
50 g mandel (knappt 1 dl)
150 g florsocker
50 g vetemjöl (knappt 1 dl) siktat
1 st vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker
3 st äggvitor

Fyllningen

2 st plommon små
1 st äpple litet
50 g mörk choklad 70 %

Tillbehör

crème fraîche vispad

Gör så här

1
Bryn smöret lätt och låt det svalna.

2
Mal mandlarna (med skal) och blanda med florsockret, mjölet och den urskrapade vaniljstången. Vispa äggvitorna hårda och vänd ner mandelblandningen försiktigt. Tillsätt till sist det avsvalnade smöret och kyl smeten 30 minuter.

3
Sätt ugnen på 210 grader. Kärna ur frukten och skär den i bitar. Hacka chokladen grovt och blanda med frukten. Smörj och sockra en form med avtagbar kant. Häll i smet och fyllning. Grädda i 20–25 minuter. Prova med en sticka om den är klar. Låt svalna innan du tar ut den ur formen. Servera med en klick vispad creme fraiche.


Kommentar:
Tid: 50 minuter + tid för degvila