Du behöver

  • 3–4 kycklingbröstfiléer
  • 200 g färsk ingefära
  • 1 hel vitlök
  • 4 citroner
  • (honung eller socker)
  • 4 gula lökar
  • 1 färsk chili, urkärnad
  • 1/2 kruka färsk koriander
  • 50 g smör
  • 1 dl (raps)olja
  • ca 3/4 tsk salt

Gör så här

1
Skär kycklingfiléerna i bitar, cirka 4 x 4 centimeter. Skala och mixa hälften av ingefäran med hälften av vitlöken och pressad saft av två citroner (eventuellt lite honung eller socker) till en marinad.

2
Marinera kycklingen cirka 1 timme.

3
Mixa resten av ingefäran och vitlöken med lök, chili och koriander. Hetta upp en kastrull med rikligt med smör och olja. Svetta currypastan tills den börjar spricka i konsistensen. Lägg i kyckling­bitarna, utan marinaden. Pressa i citronsaft från återstående citroner. Salta.

4
Låt rätten puttra på låg värme i 12–15 minuter tills fettet skiljer sig helt från pastan och kyckling­bitarna är tillagade helt igenom.

5
Servera med ris och grönsaker, till exempel bönor.


Kommentar:
Efter fastemånaden ramadan utbryter den stora festen med mycket mat och glatt umgänge. Här ger muslimske kocken Fredrik Idris Brusi förslag på mustiga rätter.