Du behöver
- 100 g smör
- 2 1/2 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1/2 tsk salt
- 2 msk strösocker
- 2 tsk brödkryddor
- 1 dl grahamsmjöl
- 1 uppvispat ägg
- ca 7 dl vetemjöl
Gör så här
1
Smält smöret, häll i mjölken och ljumma vätskan fingervarm. Smula ner jästen i degbunken, gärna köksmaskin med degkrok. Vispa ut jästen med degvätskan. Tillsätt salt och socker.
2
Blanda brödkryddorna med grahamsmjölet och rör ner det. Tillsätt nästan allt vetemjöl, och arbeta degen mycket väl tills den börjas släppa degbunkens kant. Ta upp degen på mjölad bänk och knåda ihop den för hand. Låt degen jäsa övertäckt med plast till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
3
Ta upp degen och knåda ihop den lätt. Dela degen i två och rulla ut längder. Dela varje längd i 20 småbitar som vardera trillas till runda bullar och sätts på papprade plåtar. Låt jäsa till dubbel storlek, 20–30 minuter.
4
Grädda bullarna mitt i ugnen i 250 grader i 5–8 minuter. Ta ut bullarna och låt dem kallna.
5
Dela bullarna med gaffel och sätt halvorna med snittytan upp på plåt. Rosta skorporna cirka 5 minuter i övre delen av ugnen i 225 grader. Ta ut dem. Sänk värmen till 75 grader och låt skorporna eftertorka 1–2 timmar med ugnsluckan på glänt. Låt skorporna kallna och förvara dem i täta burkar.
Tid 1 timme + torktid.