Du behöver

  • 125 g smör
  • 3 st ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1.5 msk potatismjöl
  • 0.5 tsk kardemumma malen
  • 2 msk konjak (eller vatten)
  • 1 msk vatten kallt

Gör så här

1
Smält smöret och låt det svalna. Vispa upp äggen, tillsätt sockret och vispa till ljust och tjockt äggpös. Vispa ner smöret (ej bottensatsen).

2
Blanda vetemjöl, potatismjöl och kardemumma. Sikta ner mjölblandningen i äggpöset och vänd in den med en slickepott. Rör ner konjak eller vatten till en tjock smet. Tillsätt eventuellt mer vatten om smeten känns för tjock. Låt smeten stå 15 mi­­nuter innan den gräddas.

3
Klicka ut smeten i hett rånjärn och grädda gulbruna kakor som genast formas till strutar då de tas ur järnet.

4
Sätt strutarna att svalna i vanliga dricksglas så att de behåller formen. Låt dem därefter kallna på galler.

5
Klicka vispad grädde eller glass i strutarna precis när de serveras, annars mjuknar de.

6
Rånstrutarna kan frysas eller förvaras i tät kakburk.