Du behöver

  • 2 st sparris knippen grön
  • 150 g smör
  • 3 st äggulor
  • 3 msk vatten eller torrt vitt vin
  • 1 msk limesaft pressad
  • 1 krm salt
  • 4 skiva lax
  • 1 msk smör
  • flingsalt
  • vitpeppar
  • limeklyftor

Gör så här

1
Skär bort en dryg centimeter av sparrisstjälkarnas nederdel. Skala nedre del av stjälken med rotsaksskalare. Lägg sparrisen i kokande, lättsaltat vatten. Koka 5–8 minuter efter tjocklek. Sila av och spola snabbt under kallvattenskranen. Håll stjälkarna ljumma.

2
Smält smöret. Vispa samman äggulor och vatten eller vitt vin

3
i en kastrull. Sätt kastrullen i en annan kastrull med sjudande vatten. Vispa ner smöret (ej bottensatsen) i en tunn stråle. Vispa tills såsen är tjock och pösig, den får inte bli för varm, då skär den sig. I så fall vispa hastigt ner en isbit eller några droppar kallt vatten. Smaka av med limesaft och salt. Håll såsen varm under lock vid sidan om plattan.

4
Stek laxskivorna i smör i stekpanna eller i oljad grillpanna. Krydda.

5
Lägg upp laxen på varsitt knippe sparris, garnera med limeklyfta och servera såsen till.

6
Uteslut vatten eller vin och mixa det heta smöret i en stråle ner i gulorna. Smaka av. Om såsen blir för tunn kan den vispas ett ögonblick i kastrull på medelvarm platta.


Kommentar:
Tips! Såsen kan mixas enkelt med stavmixer i en smal bägare.