Du behöver
- 2 st sparris knippen grön
- 150 g smör
- 3 st äggulor
- 3 msk vatten eller torrt vitt vin
- 1 msk limesaft pressad
- 1 krm salt
- 4 skiva lax
- 1 msk smör
- flingsalt
- vitpeppar
- limeklyftor
Gör så här
1
Skär bort en dryg centimeter av sparrisstjälkarnas nederdel. Skala nedre del av stjälken med rotsaksskalare. Lägg sparrisen i kokande, lättsaltat vatten. Koka 5–8 minuter efter tjocklek. Sila av och spola snabbt under kallvattenskranen. Håll stjälkarna ljumma.
2
Smält smöret. Vispa samman äggulor och vatten eller vitt vin
3
i en kastrull. Sätt kastrullen i en annan kastrull med sjudande vatten. Vispa ner smöret (ej bottensatsen) i en tunn stråle. Vispa tills såsen är tjock och pösig, den får inte bli för varm, då skär den sig. I så fall vispa hastigt ner en isbit eller några droppar kallt vatten. Smaka av med limesaft och salt. Håll såsen varm under lock vid sidan om plattan.
4
Stek laxskivorna i smör i stekpanna eller i oljad grillpanna. Krydda.
5
Lägg upp laxen på varsitt knippe sparris, garnera med limeklyfta och servera såsen till.
6
Uteslut vatten eller vin och mixa det heta smöret i en stråle ner i gulorna. Smaka av. Om såsen blir för tunn kan den vispas ett ögonblick i kastrull på medelvarm platta.
Tips! Såsen kan mixas enkelt med stavmixer i en smal bägare.