Du behöver
- 2–3 msk finhackad färsk ingefära
- 3–4 vitlöksklyftor
- 2 stora rödlökar eller 4 små
- 1 dl olja
- 5 kokta skalade potatisar, i bitar
- 1 litet blomkålshuvud, i buketter, lättkokta
- 2 gröna chilifrukter, hackade
- 1 msk malen koriander
- 1/2–1 tsk malen chilipeppar
- 2 msk garam masala
- 1 1/2 tsk salt
- 1 näve lättkokta haricots verts
- 12 lättkokta okrafrukter (kan uteslutas)
- 2–3 gröna paprikor i cirka 2 cm strimlor
- 6–8 mogna tomater, grovhackade
- ev 1 dl vatten
Gör så här
1
Hacka ingefäran och vitlöken fint. Skiva rödlöken i tunna skivor. Hetta upp oljan i en stor panna och bryn på hög värme under omrörning tills allt är lite friterat.
2
Tillsätt den kokta potatisen och blomkålen, rör om och fräs dem i 5 minuter på hög värme.
3
Tillsätt de övriga kryddorna och saltet. Börja med en mindre mängd och smaka av, alla kryddor och blandningar är lite olika.
4
Koka hastigt bönorna och okran tills de är lättkokta. Häll av vattnet och ställ åt sidan.
5
Tillsätt paprikan, rör om, fräs i 5 minuter.
6
Tillsätt därefter bönor och okra, låt fräsa några minuter.
7
Tillsätt till sist tomatbitarna, fräs under omrörning i 5–10 minuter så att allt blir mjukt och blandat, men utan att koka sönder. Späd med lite vatten om det blir för tjockt.
8
Om man använder okra reds såsen till en simmig konsistens av okrans frön, ungefär som när man reder med arrowrotmjöl. Serveras till exempel med basmatiris.