Du behöver

  • Crepes:
  • 1 1/2 dl vetemjöl, gärna dinkel
  • 3 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2 krm salt
  • 2 msk smält smör
  • Fyllning:
  • 8 fasta potatisar, gärna asterix, tunt skivade
  • 1 gul lök, hackad
  • smör
  • 1 burk ansjovis + spad
  • 2 hårdkokta, hackade ägg
  • salt
  • Till gratinering:
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl riven svecia eller annan lagrad ost

Gör så här

1
Crepes: Vispa ihop mjöl och mjölk till en jämn smet. Vispa i ett ägg i taget, tillsätt salt. Låt gärna smeten dra i en timme innan smöret blandas i.

2

3
Stek tunna crepes i en liten stekpanna. Ha en klick smör i pannan till första crepen. Låt dem svalna.

4

5
Fyllning: Stek potatisen mjuk tillsammans med löken i smör. Lägg allt i en bunke och vänd ihop med hela ansjovisfiléer, ansjovisspadet, ägg och lite salt.

6

7
Fördela fyllningen på crepesen och rulla ihop, kanterna behöver inte vikas in. Lägg dem i en smord form eller panna. Rör ihop grädde och ost, häll över. Gratinera mitt i ugnen i 10 minuter på 250 grader.

8

9
Om du vill kan du spara lite potatis och garnera med innan du sätter fram anrättningen på bordet.


Kommentar:
Fredrik Eriksson Årets Kock 1987 skapar nytt och spännande med potatis.