Du behöver
- Crepes:
- 1 1/2 dl vetemjöl, gärna dinkel
- 3 dl mjölk
- 3 ägg
- 2 krm salt
- 2 msk smält smör
- Fyllning:
- 8 fasta potatisar, gärna asterix, tunt skivade
- 1 gul lök, hackad
- smör
- 1 burk ansjovis + spad
- 2 hårdkokta, hackade ägg
- salt
- Till gratinering:
- 2 dl vispgrädde
- 1 1/2 dl riven svecia eller annan lagrad ost
Gör så här
1
Crepes: Vispa ihop mjöl och mjölk till en jämn smet. Vispa i ett ägg i taget, tillsätt salt. Låt gärna smeten dra i en timme innan smöret blandas i.
2
3
Stek tunna crepes i en liten stekpanna. Ha en klick smör i pannan till första crepen. Låt dem svalna.
4
5
Fyllning: Stek potatisen mjuk tillsammans med löken i smör. Lägg allt i en bunke och vänd ihop med hela ansjovisfiléer, ansjovisspadet, ägg och lite salt.
6
7
Fördela fyllningen på crepesen och rulla ihop, kanterna behöver inte vikas in. Lägg dem i en smord form eller panna. Rör ihop grädde och ost, häll över. Gratinera mitt i ugnen i 10 minuter på 250 grader.
8
9
Om du vill kan du spara lite potatis och garnera med innan du sätter fram anrättningen på bordet.
Fredrik Eriksson Årets Kock 1987 skapar nytt och spännande med potatis.