Du behöver

  • 7 st gelatinblad
  • ägg
  • 0.5 dl strösocker
  • 4 dl vispgrädde
  • 1.5 dl rårörda lingon
  • 1 dl lingon frysta

Röd sås:

2 dl blandsaft eller lingonsaft
3 dl vatten
strösocker
1 msk potatismjöl

Garnering:

pepparkaka
citronmeliss

Gör så här

1
Blätlägg gelatinbladen i kallt vatten minst 5 minuter.

2
Skilj äggvitan från gulorna och lägg dem i var sin bunke. Hårdvispa äggvitorna med några saltkorn och sätt bunken i kylskåpet.

3

4
Vispa äggulorna pösiga med sockret. Vispa grädden till mjukt skum. Vänd ner rårörda och frysta lingon. Vänd ner grädden och slutligen äggviteskummet. En slickepott är bra redskap till detta.

5

6
Häll vattnet av gelatinbladen och smält dem i mikron, cirka 10 sekunder på full effekt. Vänd ner gelatinet i en tunn stråle i smeten. Blanda väl. Häll upp smeten i portionsglas. Sätt fromagen i kylskåpet att stelna, minst 4 timmar.

7

8
Sås: Blanda saft, vatten, eventuellt socker och potatismjöl i en kastrull. Koka upp under omrörning. Såsen är färdig när det kommit ett par kokblupp. Strö lite socker på ytan så att det inte blir en hinna på såsen, låt den kallna.

9
Servera fromagen med såsen och garnera med en pepparkaka, gröna blad samt några frostiga lingon.